Laatste dans voor Oost-Europese bruine beren

Na een leven vol mishandeling werden vrijdag de laatste drie dansberen naar een opvangcentrum gebracht. Daarmee lijkt een eeuwenoude traditie in de Oost-Europese landen aan zijn einde te zijn gekomen.
Afgelopen vrijdag kochten milieuactivisten de vrijheid voor Mima (8), Misho (19) en Svetla (17) af van hun eigenaars, de Stanev-zigeunerfamilie. Volgens de Zwitserse dierenrechtenorganisatie ‘Vier Pfoten’ zou het om de laatste geregistreerde dansende beren gaan in Europa. Men gaat ervan uit dat Bulgarije het laatste land was waar het gebruik nog voorkwam, ondanks het verbod op de dansberen sinds 1993.

Mishandeld


Dansberen worden op jonge leeftijd geconditioneerd door te moeten ‘dansen’ op een hete ijzeren plaat of met gloeiende kolen onder hun poten terwijl zigeunermuziek gespeeld wordt. Wanneer de dieren volleerd zijn, krijgen ze een metalen ring door de neus en voeren ze dansjes op wanneer ze muziek horen.
Omdat dansberen bij wet verboden zijn, kon de overheid de dieren gemakkelijk afnemen van hun eigenaars in het Oosterse dorpje Getsovo. De ‘Vier Poten Stichting’ besloot echter om de dieren vrij te kopen. Een bedrag werd niet genoemd, maar de eigenaars moesten wel beloven hun familietraditie voortaan links te laten liggen.

Mooie toekomst


De drie bruine beren zullen voortaan hun dagen slijten in het gezelschap van 20 lotgenoten in een speciaal natuurgebied, Belitsa. Het strekt zich uit over een domein van 12 hectaren bos met vijvers en grotten ten zuiden van de Bulgaarse hoofdstad, Sofia.
Eenmaal in Belitsa, het opvangtehuis voor beren, krijgen ze fruit, groenten en brood te eten. Ze moeten ook zelfstandig leren eten zoeken en overwinteren. Buiten het domein zouden deze dieren geen overlevingskansen hebben, omdat de jaren van opsluiting, ondervoeding en mishandeling hun instincten verwoestten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.