Laatste hoop op vrede verdwijnt in Sri Lanka

In het spervuur van de burgeroorlog gaan de mensenrechten er in Sri Lanka zienderogen op achteruit. De regering is bovendien vastbesloten het conflict met harde hand te doen eindigen. Aan de humanitaire crisis komt ondertussen geen einde.
Vrijdagochtend 23 november werd het volgende bericht verspreid: ‘Met het bannen van de Tamil Rehabilitatie Organisatie (TRO) is de laatste nagel in de doodskist van het vredesproces geslagen.’ De TRO, een ngo die opvang en steun biedt aan slachtoffers van het geweld in het noordoosten van Sri Lanka, werd door de de regering beschuldigd van illegale financiering van de Tamiltijgers, de rebellengroepering die strijdt voor een onafhankelijke Tamilstaat in het noordoosten van Sri Lanka. 
Op hetzelfde ogenblik wordt ook UNICEF beschuldigd van samenwerking met de TRO. De vertegenwoordiger van de organisatie, Phillipe Duamselle, wordt overigens aangespoord zijn volledige nationale en internationale staf te ontslaan, aangezien deze deelgenomen zouden hebben aan een anti-regeringsdemonstratie. TRO en UNICEF zijn maar enkele van de vele organisaties die het afgelopen jaar door de regering beschuldigd werden van partijdigheid.
In een bloedige strijd, die nu al 25 jaar aansleept, maken zowel de regering als de Tamiltijgers zich schuldig aan schendingen van de mensenrechten. Ze werden beide herhaaldelijk beschuldigd van ontvoering en marteling. Volgens VN-mensenrechtencommissaris Louise Arbour is de regering evenmin bereid iets te doen aan de beschamende mensenrechtensituatie in het land. Bovendien lijkt de regering van hardliner Mahinda Rajapaksa vastbesloten het conflict met de wapens te beslechten. Tijdens de eerste helft van 2007 werd het oosten van het land gezuiverd van Tamiltijgers. In plaats van de vredesonderhandelingen te hervatten, werd tijdens de tweede helft van het jaar de zuivering nagestreefd van het noorden, een overwegend door Tamils bewoond gebied waar de tijgers veel steun genieten. 
De regering lijkt te geloven in een militaire oplossing van het conflict. Het onschadelijk maken van ngo’s biedt de regering de mogelijkheid de oorlog uit te vechten zoals ze dat zelf wil, zonder de vervelende aanwezigheid van internationale waakhonden. De interesse van de internationale gemeenschap voor de situatie in Sri Lanka is overigens nooit erg groot geweest, klagen Sri Lankaanse journalisten.

Grimmige vooruitzichten



Er wordt gevreesd dat een nieuwe toename van geweld zal zorgen voor nog meer vergeldingen en zelfmoordaanslagen van Tamils in de hoofdstad Colombo. Sinds het uitbreken van van de burgeroorlog in 1982, zijn in het hele land al meer dan 70.000 slachtoffers gevallen. De recente uitbarsting van geweld heeft het afgelopen jaar meer dan 5000 slachtoffers geëist. Ook vandaag nog vielen zeventien slachtoffers in gevechten tussen Tamiltijgers en het regeringsleger.
De Indiase staat Tamil Nadu, die maar 30 kilometer van de noordkust van Sri Lanka afligt, dreigt te worden overspoeld door vluchtelingen. De regeringsleider van Tamil Nadu is Muthuvel Karunanidhi, die tijdens de burgeroorlog in de jaren ’80 de Tamiltijgers financieel en logistiek ondersteunde in hun strijd voor een onafhankelijke Tamilstaat. Onlangs betuigde hij publiekelijk zijn medeleven aan de Tamiltijgers voor de dood van een rebellenleider. Hoe de staat Tamil Nadu zal reageren op de nieuwe golf van agressie tegen Tamils in Sri Lanka, is niet duidelijk.  
Hoewel het protest in de straten van Colombo groeit, blijft de president stevig in het zadel. De ambtstermijn van Rajapaksa loopt tot 2011, wat betekent dat Sri Lanka gedurende die periode ongetwijfeld de taal van het geweld zal blijven spreken.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.