Land van de glimlach geen paradijs voor vrouwen

Achter de onverstoorbare Thaise glimlach gaat veel pijn en vernedering schuil. Vorig jaar kreeg de politie in Thailand een derde meer aangiften van verkrachtingen binnen dan in 1997. Thaise vrouwen beginnen steeds meer hun beklag te doen over mishandelingen die ze vroeger moesten opkroppen.

We hebben de indruk dat we dit jaar nog meer vrouwen aan de lijn krijgen met een verhaal over mishandeling door hun echtgenoot dan vorig jaar, zegt Usa Lerdsrisuntad van de Stichting voor Vrouwen. De niet-gouvernementele organisatie heeft een aantal telefoonlijnen waar vrouwen met problemen hart kunnen uitstorten. Gemiddeld één gesprek op vijf gaat over geweld in het gezin.

Soms gaat het aantal bellers opens de hoogte in. Dat is het geval als de media aandacht besteden aan campagnes tegen geweld of aan een spectaculaire zaak, weet Usa. De confrontatie met al dat leed dat vroeger zo goed verstopt bleef is hard, maar vrouwenactivisten zijn blij dat de taboes eindelijk doorbroken worden.

Vrouwengroepen proberen het thema systematisch ter sprake te brengen in ziekenhuizen en op allerlei bijeenkomsten. De Thaise media hebben het er de laatste tijd ook veel over: de regering werkt aan een wet tegen geweld in het gezin, en daarover bestaat veel discussie. Het ontwerp laat veel achterpoortjes open die vrouwen zuur kunnen opbreken, schreef commentator Sanitsuda Ekachai gisteren (donderdag) in de Bangkok Post.

Geweld in het gezin was lang onbespreekbaar in Thailand. Pas halverwege de jaren 80 kreeg Bangkok een eerste vluchthuis. En amper zes jaar geleden organiseerden academici en vrouwenactivisten een eerste grote enquête over geweld in het gezin. “Veel vrouwen zeiden dat het de eerste keer was dat ze over het onderwerp konden praten”, herinnert onderzoekster Wassana Im-Em van de Mahidol Universiteit. “Veel vrouwen huilden”.

Nu telt Thailand 25 vluchthuizen. Die hebben werk genoeg. Een klein kwart van de vrouwen in Bangkok en ruim een derde van de vrouwen in de provincie Nakhonsawan is ooit mishandeld door hun partner, schrijven de auteurs van een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie die donderdag werd gepubliceerd. Bijna de helft van de vrouwen uit Nakhonsawan die werden toegetakeld door hun man, vertelde dat nooit aan iemand anders. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.