Landen in Bali te kijk gezet als “Fossiel van de dag”

Te midden van het diplomatieke gehakketak op de VN-klimaatconferentie is het een verademing dat er ook activisten zijn. Zoals de groep die de “Fossielen van de dag” uitreikt aan de landen die het meeste doen om een goed verdrag te voorkomen. Vooral Australië, Canada, de Verenigde Staten, Japan en Saoedi-Arabië vallen in de prijzen.
Het is live te volgen op YouTube: de feestelijke uitreiking van de Fossielen van de Dag (gesymboliseerd door een hoopje houtskool), iedere dag om 18.00u op de klimaatconferentie in Bali. De prijzen worden uitgereikt door de groep Avaaz.org, wat ‘stem’ of ‘lied’ betekent in het Hindi, Farsi en Turks, aan jongerenvertegenwoordigers uit de betreffende landen.
De ‘winnaars’ worden iedere dag gekozen door het Climate Action Network, een coalitie van 400 ngo’s. Australië, Canada, Japan, Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten hebben de prijs al meermaals in de wacht gesleept. De EU heeft de prijs eenmaal ontvangen.
De winnaars
De Arabieren wonnen drie keer de eerste prijs en twee keer de tweede prijs. Eén daarvan was voor de aantijging van hun delegatie dat geïndustrialiseerde landen ontwikkelingslanden zouden omkopen. Een andere prijs wonnen ze voor een lange en aan alle kanten rammelende speech over de “oneerlijke aandacht” die op Bali aan koolstofdioxide wordt besteed. Saoedi-Arabië probeert het gevecht tegen klimaatverandering te ondermijnen, aldus de jury.
Japan heeft al zeven prijzen in de wacht gesleept, onder andere voor het presenteren van een voorstel voor de periode na 2012 zonder absolute emissiedoelstellingen en tijdspaden, terwijl juist die harde cijfers het hart van het Kyotoprotocol vormen.
Canada heeft negen Fossielen gewonnen, onder andere voor hun eis dat niet alleen geïndustrialiseerde, maar ook ontwikkelingslanden vanaf het begin al aan absolute emissiedoelstellingen moeten voldoen. “Een duidelijke poging om de voortgang op Bali te saboteren”.
De jury zei: “De uitstoot van een Canadees is vijf keer groter dan die van een Chinees en tien keer zo groot als die van een Indiër. Canada wil dat we dezelfde oplossing gebruiken als het bij het verdrag van Montreal, toen we de cfk’s moesten aanpakken om de ozonlaag te beschermen, maar Canada is vergeten dat dat ook begon bij de rijke landen. Ontwikkelingslanden hadden toen ook extra tijd en geld nodig.”
De Verenigde Staten spannen tot nu toe de kroon met tien Fossielen, bijvoorbeeld afgelopen woensdag, toen de delegatie een voorstel blokkeerde om de emissies van ontbossing aan te pakken. De jury: “Als de VS door de bomen het bos van de ontbossing niet meer kunnen zien, is er binnenkort helemaal geen bos meer.”
De VS en Canada delen ook een tweede prijs voor hun samenwerking bij het verwijderen van verwijzingen naar concrete emissiedoelstellingen na 2012. “Als deze landen bekend willen staan als de landen die een serieus antwoord op de crisis hebben geblokkeerd, zijn ze op de goede weg”, aldus de jury.
Dit weekend hopen de landen een akkoord te hebben over verdere onderhandelingen over de reductie van broeikasgassen na 2012, als het Kyotoprotocol afloopt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.