Latijns-Amerika populair bij Servische huurlingen

Voor de meeste Serviërs is Latijns-Amerika een ver en onbekend continent, maar sinds de dood van drie Servische bodyguards in Bolivia krijgt het continent volop aandacht in de media.
De drie Serviërs werkten in dienst van William Rosales Suarez, die ervan verdacht wordt een drugsbaron te zijn. Sasa Turcinovic, 40, Predrag Cankovic, 38, and Bojan Bakula, 29, kwamen op 13 mei aan in Bolivia. De dag erna waren ze al dood. Bij het gevecht kwamen ook drie lokale lijfwachten van Suarez om. Suarez zelf is ontvoerd.
Vier dagen lang beheerste het nieuws de Servische media. Uit onderzoek bleek dat Bakula en Turcinovic de eigenaars waren van de beveiligingsfirma Combat Team Security Solution.
Turcinovic was een voormalig lid van de Rode Baretten, een beruchte eenheid van de Servische politie die tijdens de oorlog in de jaren negentig wreedheden begin in Kroatië en Bosnië. De eenheid werd ontbonden nadat leden, die ook betrokken bleken bij drugshandel, de moord op de Servische eerste minister Zoran Djindjic in 2003 uitvoerden.
Cankovic diende in het Bosnisch-Servische leger en Bakula was beroepssoldaat in het Servische leger.
Huurlingen
De dood van de drie Serviërs vestigde de aandacht op de vele schimmige “beveiligingsfirma’s” die door veteranen werden opgericht na de oorlog. De medewerkers van dergelijke bedrijfjes verhuren zich als lijfwacht, maar worden ook in verband gebracht met de georganiseerde misdaad.
“Na de oorlog kwamen veel veteranen zonder werk te zitten. Ze beschikten enkel over hun gevechtsvaardigheden”, zegt veiligheidsanalist Zoran Dragisic. “En er zijn veel jonge mensen die avontuur zoeken en veiligheidswerk uitdagend vinden.”
Volgens officiële cijfers zijn er in Servië bijna zeshonderd kleine en middelgrote bedrijven die zich met beveiliging en detectivewerk bezig houden. Die stellen naar schatting veertigduizend mensen tewerk die een wapen dragen. Dat zijn er heel wat. Het Servische leger telt amper 36.000 soldaten en de politie heeft 47.000 manschappen. Minister van Binnenlandse Zaken Ivica Dacic spreekt van een “gevaar voor de staat”.
Veel medewerkers van de veiligheidsfirma’s verdienen in het buitenland duizenden dollars per maand. Ze beveiligen olievelden in Irak maar beschermen ook drugsbaronnen in Latijns-Amerika.
“Er zijn verschillende leden van Servische georganiseerde misdaadgroepen in Latijns-Amerika, vooral voor de illegale handel in cocaïne. We weten dat onze criminelen vooral smokkelen uit Argentinië, Brazilië en Uruguay”, zegt Dacic.
Servië is het enige land in de regio dat geen wetgeving heeft die private beveiligingsbedrijven zegt wat ze kunnen doen en moeten laten, maar minister Dacic wil daar snel iets aan veranderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.