Latijns-Amerika vormt front tegen walvisjacht

Twaalf Latijns-Amerikaanse landen beraden zich over een regionaal verdrag tegen commerciële jacht en dodelijk wetenschappelijk onderzoek op walvissen en dolfijnen. Zij stellen zich teweer tegen een door Japan aangevoerde landengroep pro walvisjacht.
Tijdens de laatste International Whaling Commission (IWC) in juni wist Japan voldoende stemmen te verzamelen voor de uitbreiding van de walvisjacht. Het moratorium op commerciële walvisjacht, dat in de jaren tachtig werd aangenomen, bleef wel overeind. Maar Japan werft nu bij arme Caribische landen stemmen voor de commerciële jacht in ruil voor visserijsubsidies, zegt activist Roxana Schteinbarg. “Daarom bestaat de angst dat Japan tijdens de volgende IWC-vergadering, volgend jaar mei in Alaska, meer dan tweederde van de stemmen achter zich zal krijgen voor een voorstel om het moratorium op te heffen”.

Maar walvissen kunnen hopen op hulp uit Latijns-Amerika. Tijdens een Latijns-Amerikaanse conferentie over bescherming van walvisachtigen in Argentinië bespraken de aanwezigen de mogelijkheid van een regionaal akkoord. Er waren afgevaardigden van de IWC-lidstaten Argentinië, Brazilië, Chili, Guatemala, Mexico, Panama en Peru. Ook waren er vertegenwoordigers van landen met een waarnemersstatus: Colombia, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Uruguay en Venezuela.

“Het is voor het eerst dat Latijns-Amerika zich als één blok heeft uitgesproken voor het niet-dodelijke ‘gebruik’ van walvisachtigen, zegt Schteinbarg, coördinator van het Argentijnse Whale Conservation Institute (ICB). De deelnemers toonden zich tegen de commerciële walvisjacht. Ze wilden in plaats daarvan toeristische activiteiten, zoals het spotten van dolfijnen, aanmoedigen. Dergelijke activiteiten zouden economisch gezien veel meer opleveren dan de jacht.

De Chileense ambassadeur bij het IWC, Jorge Berguño, waarschuwde dat het in het wilde weg jagen op walvissen, de diersoort op de rand van uitsterving heeft gebracht. De Mexicaanse afgevaardigde, Lorenzo Rojas, legde uit dat hij niet tegen de walvisjacht is “omdat het zulke mooie dieren zijn”, maar vanwege de belangrijke rol die walvissen spelen in het wereldwijde ecosysteem.

Nu de twaalf landen zo eensgezind bleken in hun verzet tegen Japan, IJsland en Noorwegen (voorstanders van walvisjacht) proberen ze meer medestanders te vinden. “We willen Costa Rica en Uruguay vragen om weer lid te worden van de IWC, en we hopen dat waarnemers als Colombia, Ecuador en Venezuela volwaardig lid zullen worden”, zegt Schteinbarg. “Daardoor zou Latijns-Amerika een meerderheid van stemmen krijgen in het IWC.”

Op de conferentie besloten de landen tot onderhandelingen over een Latijns-Amerikaans verdrag inzake het niet-commercieel gebruik van walvisachtigen. Ook werd besloten verder te werken aan een idee om een walvisreservaat in te stellen in de Zuidelijke Atlantische Oceaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.