Latijns-Amerikaanse indianen scharen zich achter Boliviaanse leider

Inheemse organisaties uit verschillende landen in Latijns-Amerika hebben hun solidariteit verklaard met de Boliviaanse president Evo Morales. Die maakt een zware crisis door in eigen land. De indianen uit de regio maken zich klaar voor een grote bijeenkomst in de Boliviaanse hoofdstad La Paz.
Morales is de eerste inheemse president in de Boliviaanse geschiedenis. Humberto Cholango, voorzitter van de groepering van Quechua-gemeenschappen uit de Ecuadoraanse hooglanden “Ecuarunari”, waarschuwt dat een staatsgreep tegen Morales een algemene opstand van indianen in de Andes zou kunnen veroorzaken. “De inheemse beweging in Ecuador en andere landen is op haar hoede voor elke poging om onze broeder Evo ten val te brengen”,  zegt Cholango. Hij ziet “economische machtsblokken” aan het werk “die gesteund worden door de Verenigde Staten”.  “De Verenigde Staten hebben zich altijd al bemoeid met de zaken van Latijns-Amerikaanse landen. In het recente verleden hebben ze staatsgrepen gesteund in Venezuela en Bolivia.”
Op 11 september werden in de Boliviaanse stad Porvenir tussen vijftien en dertig inheemse aanhangers van Morales gedood en tientallen gewond. De overlevenden beschreven het incident als een “hinderlaag” door de oppositie. Videobeelden tonen mensen die wanhopig proberen vluchten door een rivier over te zwemmen onder geweervuur. Het dodental kan nog oplopen, want tientallen mensen raakten vermist en worden nog steeds gezocht.
Leopoldo Fernández, de rechtse gouverneur van de provincie Pando waarin Porvenir ligt,  is aangehouden omdat hij het geweld in zijn provincie zou hebben gepland. Het was het meest bloedige incident in meer dan een week van gewelddadige protesten door de rechtse oppositie in de relatief rijke oostelijke provincies van Bolivia.

Internationale steun


De dag na de gebeurtenissen al riep een aantal inheemse organisaties en sociale bewegingen in de buurlanden het Comité voor Solidariteit met Bolivia in het leven. “We zullen niet toestaan dat het geweld, het racisme en de xenofobie tegen inheemse bewoners en arme boeren kan bloeien in de regio, zoals ze dat donderdag 11 september deed in Pando”, zegt Cholango. “Wij willen vreedzame verandering doorvoeren via het democratische proces. We willen geen geweld, maar als er provocatie is, kunnen we antwoorden, en dat hebben we eerder al bewezen.” Cholango is ook de leider van de CAOI, een vereniging van inheemse volkeren uit Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador and Peru.
De inheemse leider zei dat er zich een wereldwijd front vormt in solidariteit met Bolivia, en dat er een enorme betoging in La Paz op stapel staat. “We willen elke zusterstaat beschermen die aangevallen wordt door de lokale elites en de Amerikaanse staat”, zei Cholango.
Ook in de Verenigde Staten zelf spraken inheemse Mexicaanse immigranten, verenigd in de Ambassade van Inheemse Volkeren, hun steun uit voor de regering Morales. “Het tijdperk van de dekolonisering is aangebroken voor ons continent”, zei de organisatie in een statement. Ze veroordeelt ook de “gewelddaden door de paramilitairen” in Bolivia en de “inmenging en manipulatie” door de Verenigde Staten die “geleid hebben tot het wegsturen van de Amerikaanse ambassadeur in Bolivia.”
Ook inheemse organisaties in Guatemala, Colombia, Peru, Chili, Panama en Venezuela hebben hun steun uitgesproken voor de Boliviaanse regering. Cecilia Flores van de Nationale Aymararaad van Chili zei in een verklaring dat haar organisatie “haar solidariteit en steun uitspreekt voor de Boliviaanse bevolking en de inheemse volken in het bijzonder.” Ze drukte ook de onvoorwaardelijke steun uit van haar organisatie aan de “grondwettelijke regering van president Evo Morales, een democratische regering die in het zadel geholpen is door meer dan 60 procent van de Bolivianen – een voorbeeld voor andere Latijns-Amerikaanse naties en een bron van hoop voor de volkeren op het continent.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.