Leger terroriseert Thailandse moslims

Het Thailandse leger gebruikt folterpraktijken in zijn strijd tegen de islamitische separatisten in Zuid-Thailand. Het aantal mishandelingen is de afgelopen maanden zelfs toegenomen, meldt Human Rights Watch.
 De mensenrechtenorganisatie vraagt de Thailandse regering in te grijpen. Het geweld tussen het leger en de islamitische separatisten in Zuid-Thailand escaleert. Het regeringsleger valt onverwacht dorpen binnen en deporteert de mannelijke bevolking naar militaire kampen. Volgens verschillende ex- gevangenen worden de gedetineerden onderworpen aan de gruwelijkste folterpraktijken.
Yapa Koseng, een 56-jarige imam, werd op 19 maart opgepakt in zijn dorp Ban Kortor in de provincie Narathiwat. Na een verblijf van drie dagen in een militair kamp overleed hij, vermoedelijk aan de gevolgen van folteringen. Koseng’s lichaam zat onder de kneuzingen, brandwonden en enkele ribben waren gebroken.
Yapa Koseng had geen recht op familiebezoek tijdens zijn korte gevangenschap. Een speciale wet verbiedt familiebezoek of advocatenraadplegingen voor de gedetineerden tijdens de eerste tweeënzeventig uur van hun aanhouding.
Het Thailandse legerhoofd, generaal Anupong Phaochinda, heeft een onderzoek beloofd naar de daders van de moord. Human Rights Watch heeft echter twijfels bij die belofte. Yapa Koseng’s familie beweert inmiddels dat zij onder druk zijn gezet door de autoriteiten om geen gerechtelijke stappen te ondernemen.
Het Pondock-offensief
Het Thailandse leger is sinds 2004 verwikkeld in een geweldadige strijd met een islamitische separatistische militie in enkele provincies van aan de grens met Maleisië. De separatisten vechten voor een onafhankelijke islamitische staat.
Het geweld tegen imams – zoals Yapa Koseng - is overigens zo oud als het conflict zelf. Leerkrachten en imams die zijn afgestudeerd aan de pondocks – de traditionele islamitische scholen - worden nauwlettend in de gaten gehouden door het leger
De Thailandse regering ziet de pondocks immers als een culturele bedreiging. Voor de Maleise moslimgemeenschap in Zuid-Thailand hebben deze traditionele scholen evenveel religieuze en culturele waarde als de boeddhistische tempels voor de Thais.
Sinds 2004 zijn er al zeker drieduizend doden gevallen bij dit conflict.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.