Lezersbrieven MO*70

Lezersbrieven in het decembernummer van MO*magazine over hennep, Congo en Pravda.

Hennep


Het artikel over hennep in het novembernummer heeft mij blij verrast. Eindelijk krijgt deze innovatieve teelt een beetje aandacht. Er valt nog veel meer te zeggen over cannabis dan wat MO* zegt. De teelt is naast luzerne één van de enige die de lokale biodiversiteit verhoogt en in staat is om op korte termijn grote hoeveelheden CO2 vast te leggen in duurzame bouwmaterialen.
Net zoals de term biobrandstoffen door sommigen vervangen worden door agrobrandstoffen opdat biobrandstoffen niet geassocieerd zouden worden met biologische productiemethoden, is het misschien opportuun om een ander woord te gebruiken voor brede communicatie rond deze beladen teelt.
Het zijn de Vlaamse kemptelers en de boeren die ermee aan de slag willen zelf die liever over “kemp” spreken. Dit is de Vlaamse term voor wat men in Nederland hennep noemt. Het voordeel van de term kemp is dat hij nooit wordt gebruikt in verband met drugs, hennep wel. Er is een duidelijk en wettelijk vastgelegd verschil tussen kemp en drugshennep en dit mag ook in de communicatie over de teelt duidelijk naar voren komen.
Patrick De Ceuster via info@mo.be

Congo


De Congolese bevolking zal de komende twintig jaar verdubbelen. Dat staat te lezen in het artikel Het woud is Congo’s grootste armoedebestrijder. Ik heb dat in het verleden nog gelezen, dus ik denk dat we gerust mogen stellen dat de bevolking in dat oostelijke deel van Afrika om de twintig jaar verdubbelt. Alle inspanningen om het lot van deze mensen te verbeteren zullen daarop te pletter lopen, vrees ik. Ik vraag me af of de Congolese autoriteiten zich daar wel van bewust zijn, en of zij daar iets willen aan doen?
Ik vind dat alle spelers in het veld –van ontwikkelingshulp over autoriteiten tot ngo’s– dit probleem onder de mat schuiven, terwijl het één van de oorzaken van de miserie is.
Annie De Wilde via info@mo.be

Klimaatchaos


Het artikel Klimaatchaos in het Zuiden (MO*69) legt eenzijdig alle vervuilingsschuld bij het Westen. Dat het slachtofferlijke Zuiden zesmaal meer kinderen per vrouw op de wereld zet als dat Westen is blijkbaar geen informatie. Eén voorbeeld: in 1960 telde België 10 miljoen inwoners en het zuidelijke land Marokko evenveel, in 1990 was voor België het aantal nog steeds 10 miljoen, voor Marokko daarentegen reeds gestegen tot 25 miljoen.
Als België in 1960 meer vervuilde als Marokko, was dat dan in 1990 nog zo of was de balans toen al gekanteld? Want waar de bevolking aangroeit, wordt hoe dan ook meer energie verbruikt en meer vervuild dan voordien. In het Zuiden zijn het de godsdiensten die in alle talen zwijgen over bevolkingsexplosie en bij ons het kapitalistisch systeem want dat kan niet zonder groei (daarom immigratie). En waarom zwijgt MO*?
Maeyens F., Kalmthout via info@mo.be

Pravda


De opmerking van hoofdredacteur Gie Goris in zijn voorwoord van MO*69 (‘Pravda’) over het gesprek op VRT radio 1 rond Iran met Bruno De Cordier raakt een probleem aan dat typisch is voor de media waar ook ter wereld. Men herhaalt een leugen (of halve waarheid) zodanig veel dat iedereen ze begint te geloven. Journalisten werken dan op automatische piloot en elke kritische zin verdwijnt als sneeuw voor de zon.
De leugens, halve waarheden en verdraaiingen in het dossier Iran in de westerse media zouden probleemloos een stevig en boeiend boek opleveren. Nog maar enkele maanden geleden beweerde Bart Beirlant in De Standaard in een editoriaal over Iran dat het land werkt aan een atoombom. Iets wat geen enkele westerse regering publiek zo durft zeggen. En iets waarover ook het IAEA zegt dat er geen enkel bewijs voor is, heden of verleden. En dit zijn toch dé onderzoekers in de kwestie. Bart Beirlant is wel hoofdredacteur buitenland bij De Standaard.
Het toont aan dat onze media niets maar dan ook niets leerden van het debacle rond Irak en zijn vermeende massavernietigingswapens. Wat een zeer trieste maar ook erg vernietigende conclusie is. Ik kan dan ook zeker de eindconclusie van uw hoofdredacteur alleen maar onderschrijven. Het is ook de mijne.
Willy Van Damme, Dendermonde/Grembergen, via info@mo.be

Correctie


Lezer Willem Erauw signaleert ons dat hoop in het Bulgaars niet Madesjda is (zoals op blz. 28 van MO*69 stond), maar Nadesjda. Hij kan het weten want zijn dochtertje heet zo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.