Libanon en zijn internationale relaties

Hoe zullen de resultaten van de verkiezingen op 7 juni de internationale relaties van Libanon beïnvloeden? Professor Karam Karam van het Libanese Centrum voor Beleidsstudies geeft zijn mening.
  • Copyright: Credits : Typhanie Gilbert Copyright: Credits : Typhanie Gilbert
‘Het enige waarover alle partijen het eens zijn, ongeacht het resultaat van de verkiezingen, is dat Libanon geen directe onderhandelingen met Israël moet beginnen’, zegt professor Karam. Of het land een bewapend front moet behouden of eerder een wapenstilstand moet nastreven, zal afhangen van de definitieve verkiezingsuitslag: ‘De coalitie van 14 maart bepleit een wapenstilstand en een aan de grens. De coalitie van 8 maart blijft gekant tegen het Israëlische leger en blijft ze met wapens elke poging tot bezetting verwerpen. De politieke uitdaging en de inzet met de staat Israël houden daarmee op”.
Volgens Karam zal de verhoging van de gewapende Israëlische aanwezigheid aan de grenzen om druk te zetten op de stemming, niet het verwachte succes behalen: “Alle grensregio’s met dat land worden grotendeels bevolkt door sjiitische moslims die voor ‘8 maart’ stemmen. Dus de Israëlische aanwezigheid zal de resultaten van de stemming niet beïnvloeden.
Langs de kant van Syrië geloven ze dat Libanon de relaties met het land wil normaliseren: “Het is zeer mogelijk dat we een regering met een nationaal wederzijds begrip bereiken”. In Iran zal er in tegenstelling niets veranderen: “Maar, we moeten de toekomstige ontwikkelingen die volgen op de ontwikkelingen van de conflicten of op een behoud van de vrede, afwachten. De banden kunnen zich dan heel verschillend ontwikkelen, al naar gelang de heersende regering.
Op de vraag naar de toekomstige Libanese relaties met de Verenigde Staten, antwoord Karam met een vraag: “Wat willen de Verenigde Staten? Democratische, vrije en transparante verkiezingen of verkiezingen volgens hun wil?” Volgens hem is er weinig kans dat de zaak van Libanon een scenario à la Hamas wordt, maar de bedreigingen van economische en politieke sancties blijven, geschikt naar een overwinning van ‘8 maart’.
Daarentegen heeft Hezbollah recent zijn zetelaantal verminderd, in de Kamer van volksvertegenwoordigers, om nadien de positie van zijn geallieerden te versterken en daaraan inherent dus ook de coalitie van ‘8 maart’. Het zal neerkomen op elf of twaalf zetels, terwijl de partij Amal van Nabih Berri twee of drie zetels meer zal verkrijgen. “Het is Hezbollah die zich op de meest intelligente positie bevindt in deze verkiezing, politiek gesproken, besluit professor Karam. “In feite wil de partij niet besturen maar controleren. En tot op heden lijkt dat te werken”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.