Liefde wordt kleurenblind in VS

De VS worden eindelijk een echte smeltkroes. Amerikanen trouwen steeds meer over etnische grenzen heen: blanken met Latino’s, zwarten met migranten uit Azië, Amerikaanse Vietnamezen met Chinezen. In meer dan 3 miljoen Amerikaanse gezinnen komen de partners al uit verschillende bevolkingsgroepen.


Gemengde huwelijken zitten in de lift in de VS. Tussen 1970 en 2000 is het aantal van die partnerschappen meer dan vertienvoudigd. Volgens demografen heeft dat te maken met de toenemende immigratie, een gewijzigde instelling tegenover andere bevolkingsgroepen en ook met het hogere opleidingsniveau van de bevolking. Minderheden blijven minder onder zich.

Meer gemengde huwelijken betekent ook meer kinderen met een onbestemde huidskleur. Van de 281 miljoen mensen die in 2000 in de VS leefden, bestempelden er zich zeven miljoen als van gemengde afkomst. Waarschijnlijk is dat een onderschatting van de werkelijkheid.

Amerikaanse reclamemakers passen zich al jaren aan die veranderende samenstelling van de bevolking aan. Betty Crocker, de doorsnee Amerikaanse huisvrouw die afgebeeld staat op de producten van levensmiddelenfabrikant General Mills, had sinds 1936 een lelieblanke huid en blauwe ogen. Maar halverwege de jaren 90 kreeg Betty donkere haren en bruine ogen. Ook vrouwen van Latijns-Amerikaanse, Indiase en Afrikaanse afkomst kunnen nu sommige van hun trekken in haar herkennen.

Toch gaat niet zomaar alles in de smeltkroes. Het typische gemengde huwelijk bestaat uit een blanke en een gekleurde partner. Huwelijken tussen minderheden komen niet veel voor. Blank en zwart vinden elkaar minderen dan blanken en andere minderheden. Mensen van gemengde afkomst en Amerikaanse indianen huwen het snelst over etnische grenzen heen. Zwarte mannen verzeilen meer in gemengde huwelijken dan zwarte vrouwen, bij de Amerikanen van Aziatische afkomst is dat net omgekeerd.

Tot het einde van de 19de eeuw waren gemengde huwelijken wettelijk verboden in de meeste Amerikaanse deelstaten. In 1945 kondigde Californië nog een wet af die huwelijken van blanken met zwarten, mulatten en Aziaten onmogelijk maakte. Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen die beperkingen - Amerikaanse soldaten trouwden met Japanse vrouwen en de burgerrechtenbeweging begon zich te verzetten tegen de rassenscheiding. In 1967 verklaarde het Amerikaanse hooggerechtshof alle wetten die een onderscheid maakten tussen VS-burgers op basis van hun afkomst, ongrondwettelijk.

Volgens een recente studie van Gallup is nog 10 procent van de blanke Amerikanen voorstander van een wettelijk verbod op huwelijken tussen zwarten en blanken. In de jaren 70 was dat nog 35 procent. In 2003 publiceerde Gallup een andere peiling waarin 66 procent van de blanken, 79 procent van de Latino’s en 79 procent van de zwarten verklaarden er niets op tegen te hebben dat hun kind of kleinkind met iemand uit een andere bevolkingsgroep zou trouwen. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.