Luchtvervuiling leidt tot laag geboortegewicht

Blootstelling van de moeder aan luchtvervuiling leidt tot ondergewicht bij pasgeborenen. Dat blijkt uit een grootschalige internationale studie.

  • Wereldbank/Kim Eun Yeul Luchtvervuiling in Caïro, Egypte. Uit onderzoek van meer dan 3 miljoen geboorten bleek een duidelijk verband tussen vervuilde lucht, ingeademd door de moeder, en de kans op een laag geboortegewicht. Wereldbank/Kim Eun Yeul

De studie is de grootste tot nog toe in haar soort: de wetenschappers onderzochten gegevens van meer dan drie miljoen geboortes in negen landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië. Daaruit bleek een duidelijk verband tussen luchtvervuiling en het aantal laaggewichten bij geboorte.

Laag geboortegewicht — minder dan 2500 gram – brengt belangrijke gezondheidsrisico’s met zich mee voor het kind, waaronder problemen met het metabolisme, een hoger sterftecijfer en de kans op chronische problemen in het latere leven.

Regelgeving

“Dit is luchtvervuiling waar bijna iedereen in de wereld aan wordt blootgesteld”, zegt Tracey J. Woodruff, hoogleraar Gynaecologie aan de universiteit van San Francisco en een van de auteurs van de studie. “De microscopische partikels, die kleiner zijn dan de diameter van een menselijk haar, zitten in de lucht de we allemaal inademen.”

Landen die strengere regels opleggen, doen het beter op het vlak van vervuiling. “In de VS zien we in de laatste decennia dat de voordelen van betere luchtkwaliteit voor de volksgezondheid en het welzijn veruit opwegen tegen de kosten”, zegt Woodruff. “Dat is een les waar alle landen van kunnen leren.”

De wetenschappers willen nu onderzoeken welke effecten de luchtvervuiling in latere stadia in het leven van de kinderen kan hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.