Maakt internet vrouwen vrouwelijker?

Verandert veelvuldig internetgebruik de manier waarop onze hersenen werken? Maakt het vrouwen bijvoorbeeld vrouwelijker? Volgens de bekende psychologe Susan Pinker gomt het internet de verschillen tussen mannen en vrouwen niet uit - integendeel.
Volgens Pinker, die aan de McGill Universiteit in het Canadese Montréal doceert en vorig jaar hoge ogen gooide met haar boek The Sexual Paradox (De Sekseparadox), gebruiken mannen en vrouwen het internet op een verschillende manier en weerspiegelt dat de verschillen tussen beide seksen op andere domeinen. “Ik verwacht dat het internet de vaardigheden die je al hebt nog versterkt”, zei ze deze week in een gesprek met The Washington Post.
Pinker baseert zich voor haar uitspraak op nieuw onderzoek. De eerste conclusies geven aan dat gewelddadige computerspelletjes jongens niet noodzakelijk gewelddadig maken, maar dat jongens die naar geweld neigen wel aangetrokken worden tot dergelijke games. Vrouwen gebruiken vaker emoticons bij het chatten, een gevolg van de vrouwelijke neiging om taal op een sociale manier te gebruiken.

Mannen navigeren


Een onderzoek van het Pew Internet and American Life Project toonde in 2005 al dat vrouwen het internet vaker gebruiken om tot communities toe te treden en e-mails te sturen. Mannen gaan internet eerder gebruiken om bijvoorbeeld content te zoeken, transacties uit te voeren of games te spelen.
Andere onderzoeken hebben dat bevestigd. Door de oogbewegingen van proefpersonen te volgen is men er bijvoorbeeld achter gekomen dat mannen gretige gebruikers van navigatiebalken zijn. En als informatie niet vlug genoeg op het scherm verschijnt, dan gaan mannen meteen naar een andere pagina - vrouwen wachten rustiger af tot de informatie komt.
De studies lijken de clichés te bevestigen dat mannen ruimtelijk-visueel en vrouwen verbaal zijn ingesteld, dat mannen op doelstellingen gefocust zijn en vrouwen eerder op emotionele banden en gemeenschapsvorming uit zijn.

Hersenscans


Maar andere onderzoekers zoals de Amerikaanse psychiater Gary Small vermoeden dat de sekseverschillen op het internet toch niet zo groot zijn. Op basis van hersenscans van surfende mannen en vrouwen zag hij dat je online zowel visueel-ruimtelijke als verbale vaardigheden nodig hebt.
In The Sexual Paradox vroeg Susan Pinker zich vorig jaar af hoe het kwam dat mannen nog altijd ruim in de meerderheid zijn in bijvoorbeeld de zakenwereld en de politiek. Haar controversiële stelling was dat dit veel minder met discriminatie te maken heeft dan vaak wordt aangenomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.