Machtigste vrouw van Mexico gearresteerd

De Mexicaanse vakbondsleidster Elba Esther Gordillo (68) is officieel aangehouden op verdenking van corruptie. De extravagante frontvrouw van de Nationale Vakbond voor Arbeiders in het Onderwijs (SNTE) zou 120 miljoen euro van de vakbond verduisterd hebben en gebruikt voor het onderhoud van haar luxueus leven. De arrestatie wordt gezien als een waarschuwing van de nieuwe Mexicaanse president Enrique Peña Nieto aan de zogenaamde de facto leiders die de voorbije twaalf jaar het politieke vacuüm van de verzwakte Mexicaans regering vulden.

  • World Economic Forum De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto wil met zijn hervormingen de corruptie in het land aanpakken World Economic Forum

De Mexiaanse politie pakte Gordillo dinsdagavond 5 maart al op bij haar aankomst in de luchthaven van Toluca, bij Mexico stad, na een reisje naar Californië. Op woensdag 6 maart bevestigde een rechter de aanklachten en de preventieve hechtenis. De Mexicaanse autoriteiten onderzoeken nu de verdwijning van 120 miljoen euro in de periode van 2008 tot begin 2012. Het fortuin dat Gordillo van de vakbondskas naar persoonlijke rekeningen in binnen- en buitenland doorsluisde, werd gebruikt voor plastische chirurgie in Californië, aankopen in het luxueuze US warenhuis Neiman Marcus, reizen met een privéjet en aanschaf van landgoed en villa’s.

‘De wet geldt voor iedereen en niemand kan boven de wet staan,’ verklaarde de Mexicaanse president Peña Nieto in een officiële reactie op woensdagavond, zonder namen te noemen. Gordillo werkte zich op van simpele docente tot een sterke vakbondsleidster die presidenten kon maken en breken. Ze kreeg veel steun door haar vlotte onderhandelingen en duidelijke verbeteringen in lonen en werkomstandigheden in het onderwijs.

Hervormingen gaan door

Een dag voor Gordillo’s arrestatie, ondertekende Peña Nieto een wet waarin een paar ingrijpende onderwijshervormingen stonden. Gordillo verzette zich hevig tegen deze hervorming omdat de controle over het openbaar onderwijs bij de federale overheid zou komen te liggen, in plaats van bij de SNTE. Met de ondertekening kwam er dus een einde aan de grote politieke invloed van Gordillo.

En er komen nog meer hervormingen. Na 71 jaar ononderbroken aan de macht verloor de Institutioneel Revolutionaire Partij  (PRI) van Peña Nieto in 2000 de verkiezingen. De PRI  kwam eind november na twaalf jaar weer aan de macht. Met de arrestatie van Gordillo waarschuwt de president voor tegenwerking van zijn plannen.

Van frontvrouw naar pineut

‘Hij pikte waarschijnlijk Gordillo er als eerste uit om haar symbolisch karakter,’ zegt minister van Buitenlandse Zaken Jorge Castañeda aan MVS radio. De vakbondsvrouw had zich tijdens haar 24 jaar durend leiderschap een klein legertje van vijanden op de hals gehaald. Haar extravagante dure maatpakjes staken schril af tegen de lage lonen van de onderwijzers en er werd steeds meer spot gedreven met haar bezoekjes aan de plastische chirurg.

Wegens gezondheidsproblemen werd de 68-jarige Gordillo overgeplaatst naar een gevangenis met betere medische hulp. Met haar worden nog twee andere arrestanten aan de zaak gelinkt. Er hangt een gevangenisstraf van 55 jaar boven Gordillo’s hoofd en een geldboete ter waarde van 30.000 dagen minimumloon.

Nu is Juan Diaze de la Torrre de nieuwe leider van SNTE. De vakbond is met haar 1,5 miljoen leden de grootste van Latijns-Amerika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.