Machu Picchu mogelijk nog duurder

Een bezoek aan de legendarische Incasite Machu Picchu kan binnenkort aanzienlijk duurder worden. De Peruaanse overheid heeft een rits regels en beperkingen klaar om de toeristenschade te beperken. Vandaag (donderdag) krijgen plaatselijke reisbureaus de kans om hun kritiek op het reddingsplan te spuien.

Vier jaar geleden verdubbelde de Peruaanse regering de toegangsprijs tot de Incasite in het hartje van Peru tot 20 dollar per persoon. Intussen kost een ticket al 25 dollar per persoon en straks wordt het mogelijk nog duurder om Machu Picchu te bezoeken.

Tijdens het hoogseizoen struinen elke dag gemiddeld 2.500 toeristen tussen de bemoste stenen van de Incaruine Macchu Pichu en genieten van de weergaloze setting in het midden van het Peruaanse regenwoud. De meesten arriveren per trein, maar een beperkt aantal moedigen stapt eerder af om de befaamde meerdaagse Incatrail af te stappen. Met als ultieme bekroning de pas in 1911 door buitenlanders herontdekte site.

De toeristen brengen veel geld op, maar er is ook een keerzijde. De vele voetstappen veroorzaken een zorgwekkende erosie. Aardverschuivingen zijn niet ongewoon. De trekkers op de Incatrail laten veel afval achter en bedreigen de rijke biodiversiteit van de regio. De naar schatting 350 orchideeënvariëteiten en de vele bedreigde dieren langs de trail, waaronder bijvoorbeeld de brilbeer, zijn in gevaar.

In 2002 trok de Unesco, dat de site erkent als werelderfgoed, aan de alarmbel en eiste dat de Peruaanse regering een reddingsplan opstelde. Dat plan ligt intussen op tafel en is een geesteskind van het Peruaanse Nationale Instituut voor Cultuur (INC) en het Instituut voor Natuurlijke Hulpbronnen (Inrena). Het bevat onder meer een voorstel om de huidige toegangsprijs van 25 dollar te verhogen en het aantal bezoekers te reguleren. Het hoofd van het INC ontkent in alle toonaarden dat er een maximaal aantal wordt ingevoerd.

Het reddingsplan wil ook meer geld om andere Incaruines in het land te promoten en wil de aardverschuivingen met satellieten in kaart brengen. Tussen 2006 en 2010 is 132,5 miljoen dollar nodig om de site voor de toekomst te bewaren.

De toeristische sector en de inwoners van Aguas Calientes, het stadje dat ontstond aan het treinstation aan de voet van de archeologische site, zijn in alle staten over het voorstel om het aantal bezoekers te beperken. Dat bleek al bij de eerste voorstelling van het reddingsplan in december. 280 mensen uit diverse hoek hielden samen een chaotische bijeenkomst. De tegengestelde belangen botsten, en er werd geen conclusie bereikt.

Woensdag en donderdag organiseerde de overheid een openbare hoorzitting waarop vertegenwoordigers van milieugroepen, de regionale overheid, de betrokken gemeenten, de boerengemeenschappen uit de regio, reisagentschappen en hotels, dragers en specialisten hun mening kunnen geven voor het plan aan de Unesco wordt voorgelegd.

De Peruaanse regering kreeg in het verleden het verwijt de bedreigingen van Machu Picchu niet ernstig genoeg te nemen. Maar in januari 2001 verbood ze dan trekkers om de Incatrail nog langer op eigen houtje te ondernemen. Je moet nu verplicht boeken bij een reisagentschap met een vergunning. De reisagentschappen worden zo gedwongen om afgebakende kampeerplekken met sanitaire voorzieningen te gebruiken en alle afval weer mee te nemen. Ze moeten ook uitsluitend bepaalde types brandstof gebruiken, meer dan één gids meesturen met grote groepen. De dragers mogen bovendien nooit meer dan 20 kilogram elk dragen. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.