Madrileense witte woede tegen privatisering van gezondheidszorg

Vandaag, 16 mei staakt de gezondheidssector in Madrid nog maar eens. De witte golf verzet zich hevig tegen de privatisering van de zes belangrijkste ziekenhuizen van Madrid. De regering zegt 200 miljoen euro te kunnen besparen.

  • CC Popicinio De witte mars in protest CC Popicinio

Personeel van ziekenhuizen en centrale gezondheidscentra slaan de handen in elkaar en komen massaal op straat. Er zijn vijf stakingsdagen gepland, gespreid over verschillende weken. Vandaag op de tweede stakingsdag is een manifestatie gepland.  

Golf van stakingen

Ignacio González, president van de regio Madrid, diende in november vorig jaar samen met de nieuwe begroting een wetsvoorstel in voor privatisering van de publieke gezondheidssector. Op 24 april keurde het Madrileense parlement de begrotingswet van 2013 goed. De Spaanse regering staat achter die beslissing. De wet staat de Madrileense gezondheidsdienst toe om het beheer van de publieke gespecialiseerde gezondheidszorg aan bedrijven over te leveren.

De crisis is de aanleiding van de beslissing van de regering. Volgens hen kunnen ze daardoor de ziekenhuizen niet meer betalen. Dat leidde tot schrijnende situaties. Het personeel zal meer of evenveel moeten werken voor een lager loon en veel jobs staan op het spel. Volgens El Economista telde februari al dertien procent meer werklozen dan januari. Door een ‘belasting’ van één euro op voorschriften te heffen, hoopte de regering extra inkomsten te zoeken.

De goedkeuring van de wet was de druppel die de emmer deed overlopen voor de sector. Zes vakbonden (CCOO, UGT, Satse, Csit-UP, Usae en Amyts), de Vereniging van Medische Specialisten (Afem) en de Verenging van Verpleging van Madrid (AME) riepen op tot een aanhoudende staking.

Pablo Martínez, woordvoerder van Artsenvereniging en Afgestudeerden (Amyts) zegt: “De crisis is een excuus voor de regering om alles te privatiseren, niet alleen de gezondheidszorg, maar ook onderwijs. Het ergste is dat de regeringspartij PP in haar verkiezingsprogramma met geen woord gerept heeft over haar plannen. Ze hebben het publiek gewoon misleid.”

Onverstoorbaar verzet

Tijdens zo’n staking is de dienstverlening beperkt tot een minimum, vergelijkbaar met een feestdag. Maar de staking van de artsen heeft al geleid tot meer dan 40.000 geannuleerde consultaties en 6000 uitgestelde operaties.

Zolang de regering niet wil luisteren, blijven de vakbonden de druk opvoeren door te staken. Vorige week dienden een tiental dokters hun ontslag in bij het College van Artsen. Dat is niet de eerste keer, ook tijdens protesten in december stapten dokters vrijwillig op. De regering lijkt onvermurwbaar: ze negeerde elk voorstel tot besparen. “We willen met het sociaal verzet aantonen dat de PP de volgende verkiezingen kunnen verliezen. Ze hebben nog de mogelijkheid om te wet te veranderen”, zegt Martínez (Amyts).

Vorige week peilde een ‘volksraadpleging’, georganiseerd door 75 organisaties naar de mening van de Madrilenen. Een vraag stond centraal: “Bent u voorstander van een publiek, universeel en kwaliteitsvol beheer van de gezondheidszorg?” Op voorhand meldden de organisatoren aan El Mundo dat ze erop vertrouwden zeker 500.000 positieve antwoorden te verzamelen. “Dat  zal genoeg morele en democratische daadkracht geven.” Vorige zondag raakte bekend dat 929.903 stemmen of 99,4 procent van de stemmers ‘ja’ antwoordde. De boodschap aan de regering is duidelijk.

Toekomst

Pablo Martínez ziet de toekomst ‘heel zwart’ in. “Als de regering zijn doel bereikt, zal de publieke gezondheidszorg zoals we die kennen sinds er een democratie is, niet meer bestaan. Eenmaal ze in private handen is, is het heel moeilijk voor het publiek om die te recupereren. Ze hebben gezegd alles te willen privatiseren.”

Bovendien vrezen de vakbonden dat de kwaliteit van de gezondheidszorg erop achteruit zal gaan. “Sinds de gezondheidszorg in handen van de bedrijven is, hebben ze de gezondheidszorg voor migranten zonder papieren verboden, dat schaadt iedereen”, zegt Martínez.

Op de vraag wat ze willen doen als de regering niet luistert naar de sociale druk, antwoordt Martínez vastberaden: “We blijven protesteren, we blijven de regering onder druk zetten. We gaan ze bedelven met juridische aanklachten, tot ze luisteren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.