Maleisië arresteert belangrijke oppositiefiguren

De Maleisische politie arresteerde voorbijeweek een aantal belangrijke tegenstanders van de overheid voor het overtreden van de controversiële opruiingswet. De oppositie van het land organiseert al enkele weken vreedzame protesten tegen het resultaat van de algemene verkiezingen, die volgens haar oneerlijk verlopen zijn.

  • World Economic Forum Maleisisch premier Najib Raznak beloofde in 2012 de afschaffing van de opruiingswet. World Economic Forum

Vorig weekend werd de 24-jarige student Adam Adli al aangehouden omdat hij de Maleisische bevolking aangezet zou hebben om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. Donderdag werd hij in beschuldiging gesteld. Diezelfde dag arresteerde de politie de oppositieactivisten Haris Ibrahim en Tamrin Ghafar en de vooraanstaande politicus Tian Chua.

‘Politiek gemotiveerde vervolging’

Het is vooral het politieoptreden tegen Tian Chua, vicevoorzitter van de belangrijke oppositiepartij Keadilan, dat veel ophef veroorzaakt. Zijn partij eist dat hij onmiddellijk vrijgelaten wordt en dat er een einde komt aan de ‘politiek gemotiveerde vervolging’ van oppositieleden en activisten. De regering houdt echter vol dat ze niets te maken heeft met de arrestaties van haar critici. Vicepremier Tan Sri Muhyddin Yassin noemt het een zaak voor de politie en de rechtbanken.

Ondertussen is de politie ook binnengevallen in de kantoren van drie oppositiekranten en werden daarbij duizenden exemplaren van de kranten in beslag genomen. Volgens Ahmad Zahid Hamidi, de pasbenoemde minister van Binnenlandse Zaken, zouden de tabloids geconfisqueerd zijn omdat ze illegaal werden uitgedeeld buiten de partijen.

Vermeende verkiezingsfraude

De politieke zenuwen staan al gespannen sinds de algemene verkiezingen van 5 mei, waarbij de regerende coalitie Barisan Nasional haar meerderheid behield ondanks een aanzienlijk verlies in stemmen. Volgens de overheid verliepen de verkiezingen eerlijk maar de grote oppositiecoalitie Pakatan Rakyat, waartoe ook de Keadilan partij behoort, trekt de geldigheid van de resultaten in twijfel. Volgens Anwar Ibrahim, leider van de oppositie en een voormalig vice-premier, is er sprake van fraude en de voorbije drie weken riep hij op tot protesten over het hele land. Bij een grootschalige actie in Kelena Naya, nabij Kuala Lumpur, kwamen meer dan 40.000 mensen samen in een voetbalstadium.

Omstreden opruiingswet

De Maleisische wetgeving rond opruiing of sedition is zeer omstreden. Activisten argumenteren dat de wet ingaat tegen het recht op vrije meningsuiting en dat de regering ze misbruikt om democratisch verzet te onderdrukken.

Amnesty International liet in een verklaring op woensdag haar ongenoegen over de blijvende toepassing van de wet blijken. De mensenrechtenorganisatie riep op tot ‘de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating’ van de student Adam Adli die ‘enkel en alleen gearresteerd werd voor het vreedzaam uiten van zijn mening’.

Premier Najib Raznak beloofde ongeveer een jaar geleden de opruiingswet af te schaffen maar ze blijft tot vandaag van kracht. ‘De Maleisische autoriteiten moeten verzekeren dat vreedzaam politiek verzet beschermd wordt door de wet en in de praktijk’, meent Amnesty International.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.