Maleisië voert religieuze nultolerantie in

Waarschijnlijk omdat het zo lachwekkend was, werd het bijna tien jaar gedoogd: de cultus rond een gigantische theepot met twee verdiepingen in de staat Terengganu in Maleisië. Deze week arresteerde de Maleisische politie meer dan zestig leden van de Ayah Pin-sekte, een commune die een bizarre variant van de islam aanhangt.

Het koninkrijk van sekteleider Pin bestond uit een collectie vreemde bouwsels, inclusief een parapluachtig gebouw naast een drijvende ark en een grote vaas met ‘zam zam’, heilig water. De inwoners van Terrengganu, een staat waar de fundamentalistische islam wordt aangehangen, lieten de sekte een vreedzaam bestaan leiden. Maar de tweeduizend leden tellende commune in het dorp Batu begon steeds meer mensen uit andere steden en zelfs uit het buitenland te trekken. Deze week bestormden dertig gewapende gemaskerde mannen het complex. Ze staken voertuigen en gebouwen in brand en verjaagden de sekteleden. Sekteleider Pin is nog spoorloos.

De groeiende aantrekkingskracht van de commune op stedelingen, was volgens plaatselijke functionarissen de reden voor de bestorming. Een deel van de volgelingen van Pin, voor het merendeel moslims, werd twee dagen later door politie gearresteerd. Zij moesten zich verantwoorden voor een islamitische rechtbank, maar zijn inmiddels bijna allemaal weer terug in de commune. Ze betuigden spijt over hun dwaling en beloofden zich in het vervolg aan de soennitische vorm van de islam te houden. Na betaling van een boete of een korte gevangenisstraf, konden ze gaan.

Sekteleider Pin (65), wiens echte naam Ariffin Mohammad is, beweert dat hij zowel God als een profeet is. Voordat hij sekteleider werd, was Pin een rondreizend handelaar, die soms oud ijzer opkocht en handelde in waterbuffels. Volgens zijn volgelingen symboliseert de gigantische theepot een soort ‘hoorn des overvloeds’, die een zegenrijke werking op de mensheid heeft en voorbijgangers aantrekt als een magneet. Pin beweert dat de hele mensheid uiteindelijk zal beseffen dat hij de Almachtige God is. Alle gebeden zouden via hem lopen.

De acties tegen het ‘Theepot-Koninkrijk’ komen op het moment dat liberale en orthodoxe moslims in Maleisië met elkaar in de clinch liggen over het recht om de islam op eigen wijze te interpreteren. De religieuzen discussies laaiden ook op toen vorige maand honderd islamitische jongeren werden gearresteerd omdat ze zich ‘onzedelijk’ zouden hebben gedragen. Onder onzedelijk gedrag werd van alles verstaan, van het dragen van bepaalde kleding tot dansen en cafébezoek.

De gebeurtenissen van deze week roepen vragen op in Maleisië. Want wie waren de gemaskerde mannen? Waarom vielen ze een commune aan die goede contacten onderhield met de lokale bevolking? En was de aanval officieel goedgekeurd door de overheid, zoals sommige sekteleden beweren? Hoewel op deze vragen nog steeds geen duidelijk antwoord is gegeven, laten de gebeurtenissen wel zien dat de verdraagzaamheid ten aanzien van andere religies, zelfs lachwekkende, afneemt en wordt gezien als een bedreiging voor de gevestigde godsdienst, de soennitische islam.

Dit jaar werden al 22 religieuze groeperingen verboden in Maleisië. Mensenrechtengroeperingen eisen dat de gewapende mannen die de commune bestormden, berecht worden. Dit is de zoveelste gewelddadige actie tegen ongewapende en onschuldige burgers. Dat kan niet getolereerd worden in een beschaafde samenleving, zei SUARAM, een vooraanstaande mensenrechtenorganisatie, in een verklaring. SUARAM wil dat het recht op godsdienstvrijheid in de wet vastgelegd wordt. De bestorming van de commune is symbolisch voor de nultolerantie die in dit land gevoerd wordt ten aanzien van afwijkende meningen, zegt Elizabeth Wong van de Nationale Mensenrechtenbeweging, een vrijwilligersorganisatie.

De problemen voor de commune begonnen al in mei, toen de lokale autoriteiten hun geduld met de sekte verloren. Waarschijnlijk waren ze geïrriteerd door interviews die Pin gaf aan lokale en internationale media die meer wilden weten over zijn bizarre claims en de gigantische theepot. Het kan ook zijn dat ze in paniek raakten doordat Pin naar de hoofdstad Kuala Lumpur en andere steden reisde, om daar genezingsbijeenkomsten te houden. Hij werd bovendien gesignaleerd in een hindoetempel. Algemeen wordt aangenomen dat Pin een kwakzalver is die zich richt op eenvoudige ongeschoolde mensen.

Vorige maand gaven de lokale autoriteiten opdracht om de bouwwerken bij Batu af te breken, omdat ze illegaal gebouwd zouden zijn op grond met een agrarische bestemming. Pin weigerde echter mee te werken. Al op 3 juli werden charges uitgevoerd in de commune, waarbij 21 mensen werden gearresteerd. Pin was ook toen nergens te bekennen. De arrestanten werden korte tijd later weer vrijgelaten. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.