Maputo in de greep van lynchpartijen

In Maputo zijn sinds augustus al meer dan twintig misdadigers vermoord door burgers. In Zimpeto, een voorstad ten noorden van de Mozambikaanse hoofdstad, werden zelfs mensen levend verbrand.
De daders van de lynchpartijen nemen het recht in eigen handen uit onvrede met de ordediensten. De inwoners van Zimpeto klagen dat de politie misdadigers die ze in handen krijgt, soms gewoon weer laat lopen. In een aantal gevallen gebeurde dat met boeven die burgers zelf hadden ingerekend en afgeleverd bij de politie in Maputo. Sommige van die arrestanten gingen na hun vrijlating op zoek naar de mensen die hen hadden overmeesterd. Dat zou zelfs tot moorden hebben geleid.

Er zijn ook aanwijzingen dat agenten boeven hebben opgehitst en geholpen, onder meer door wapens uit te lenen. Ook werden Mozambikaanse agenten betrapt bij overvallen op wisselkantoren en winkels. Onlangs schoten politiemensen twee collega’s dood die een man begeleidden die een grote som geld naar de grens met Swaziland bracht. De aanvallers gingen er met het geld vandoor.

De Mozambikaanse regering zegt dat er niets aan de hand is. Eind oktober verklaarde minister van Binnenlandse Zaken José Pacheco in het parlement dat “de misdaad in het algemeen onder controle is”. Volgens hebben de lynchpartijen en de grote media-aandacht ervoor een “vals gevoel van onveiligheid” doen groeien. “Ons land is stabiel en veilig.”

De oppositie is daar niet van overtuigd. “De regering is niet in staat de misdaad aan banden te leggen”, zegt Eduardo Namburete van Renamo, de grootste oppositiepartij. Volgens hem zwaait Pacheco met statistieken “die ons moeten doen geloven dat de misdaad afneemt, maar wat we zien is dat er elke dag mensen worden neergeschoten.”

“Alles wijst erop dat de regering de zaak niet meer onder controle heeft”, zegt Alice Mabota, de voorzitter van de plaatselijke Liga voor de Mensenrechten. Volgens haar “geloven de mensen niet langer dat de huidige machthebbers de veiligheid van de mensen kunnen garanderen en alle overtreders kunnen straffen.”

Mabota gelooft wel dat de bevolking van Maputo overtuigd kan worden op te houden met de lynchpartijen. Daarvoor moeten de beleidsmakers dan wel een veiligheidsbeleid uitwerken dat tegemoet komt aan de noden van alle burgers. En dat houdt ingrijpende hervormingen in, oordeelt Mabota. De zuivering van de politie zou een eerste stap zijn.

De inwoners van Zimpeto eisen dat er een politiekantoor komt in hun eigen wijk. Ze verwachten ook dat de overheid helpt bij de opleiding van de burgerwachten die ze op pad willen sturen. PD/JS (IPS

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.