Marokko vecht condoomoorlog uit

Toen de Marokkaanse Vereniging voor de Strijd tegen Aids vorige maand een geldinzamelingsactie lanceerde, had ze geen flauw vermoeden dat er zoveel protest zou rijzen. De islamitische partij PJD beschuldigt de aids-activisten ervan dat ze de cultuur van het condoom verspreiden.


De Marokkaanse Vereniging voor de Strijd tegen Aids ALCS kopieert buitenlandse programma’s en probeert ze te implementeren in de Marokkaanse samenleving zonder aandacht voor Marokko als islamitisch land. Aids is een straf van God. Trouw aan religie en het huwelijk zijn de juiste manieren om ertegen te strijden, stelt een recent lang artikel in Attajdid. Dat is de krant van de PJD, sinds de vorige verkiezingen in 2002 de derde partij in het Marokkaans parlement.

Doorn in het oog is met name het live televisieprogramma dat ALCS op 9 december organiseerde op de Marokkaanse zender 2M en dat volgens hen teveel nadruk legde op het gebruik van condooms. Veel artiesten uit Marokko en het buitenland namen aan het programma deel, en dat een aantal mensen met HIV getuigde. Het programma maakte Marokkanen bewuster van de ziekte en hoe ze die kunnen voorkomen. De aidsorganisatie zamelde dankzij het programma ook 240.000 euro in.

Marokko telt 16.000 inwoners met HIV of aids, op een totale bevolking van 32 miljoen. Tenminste, dat schat ALCS. Officiële cijfers zijn er niet, en het totale aantal seropositieven kan wel eens veel hoger liggen.

Er komen van alle kanten reacties op de uitlatingen van de PJD. Het probleem is niet dat televisieprogramma, of zelfs een condoom of een seksuele cultuur. Het zit dieper - dit is een poging om de evolutie van een samenleving te stoppen. Dat zegt de Marokkaanse schrijver Mohamed Janboubi, wiens recente besteller ‘Marabouts in Marokko’ aantoont dat oude religieuze leiders in Marokko juist vochten tegen fundamentalisme.

Janboubi: Traditioneel is de Marokkaanse samenleving altijd geïmmuniseerd geweest tegen religieus extremisme. Maar het nieuwe gevaar is dit wahabisme, een extremistische interpretatie de Islam die oorspronkelijk uit Saoedi-Arabië komt. Zij creëren groepen die populaire buurten infiltreren, vooral jongeren met weinig opleiding in de gemarginaliseerde gebieden.

Het is niet de eerste keer dat islamisten zich tegen dit soort acties keren. De PJD voerde een vergelijkbare campagne tegen een stripboek dat jongeren bewust wou maken van de gevaren van aids, en dat het condoom als een veilige keuze voorstelde. De uitgevers werden veroordeeld omdat ze een moskee gebruiken als achtergrond op sommige van de tekeningen.

Volgens de islamisten is sekstoerisme de oorzaak van de verspreiding van aids in Marokko. De afgelopen jaren hebben ze geregeld stranden bezet en collectieve gebeden georganiseerd tegen zonnebaden en zwemmen. Dit soort acties staan in Marokko intussen bekend als de strandoorlog. Nu is het de beurt aan de condoomoorlog. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.