Massale repressie tegen anti-NAVO-activisten

De Roemeense politie heeft met veel geweld en arrestaties gereageerd op activisten die protesteren tegen de 22ste NAVO-top. Ook in Polen en ons land is de afgelopen weken met buitensporig geweld gereageerd op anti-NAVO activisten.
  • AP Photo/Sergei Chuzavkov Protest in Roemeni AP Photo/Sergei Chuzavkov
Op de eerste dag van de NAVO-top vond er in de  door anti-NAVO-demonstranten gehuurde ontmoetingsruimte, een razzia plaats. Een gemaskerde en gewapende eenheid van de Roemeense politie drong de ruimte binnen, alle aanwezigen werden opgepakt.
Al een dag voor de start van de NAVO-top werden in Boekarest de straten leeggeveegd. Wie er volgens de politie verdacht uitzag, werd opgepakt. Ook aan de Roemeense grens werden mensen van straat geplukt.

Foto’s en vingerafdrukken


De politie heeft de gearresteerde actievoerders lange tijd ondervraagd, foto’s en vingerafdrukken genomen. Roemeense activisten die bekend zijn bij de inlichtingendiensten, kregen de boodschap zich niet in de protesten te mengen.
De voorbije weken werd ook in andere landen geprotesteerd tegen de NAVO.  Op 22 maart trokken 800 demonstranten naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel in het kader van de actie NATO GAME OVER. Uit maar liefst 17 verschillende landen namen mensen deel aan deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. De politie zette honden, paarden en het waterkanon in en arresteerde 500 deelnemers.

Polen


Een week later, op 29 maart, werd er gedemonstreerd in het Poolse Slupsk tegen de komst van een nieuwe militaire basis. De vreedzaam verlopen demonstratie werd beantwoord door een politie-inval in een woonhuis in Slupsk, waar een deel van de betogers sliep. De aanhouding van 24 aanwezige activisten ging gepaard met buitensporig geweld.
Roy Pullens en Marjolein van de Water, XminY solidariteitsfonds

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.