Massale steunbetoging voor Pakistaanse ex-opperrechter

In een toespraak aan het hooggerechtshof van Lahore kondigde Iftikhar Chaudhry voor duizenden advocaten en activisten het einde aan van alle dictatoriale regimes. Chaudhry, de onlangs afgedankte opperrechter, viseert daarmee vooral de Pakistaanse president Musharraf die hem vorige maand de deur wees op verdenking van ambtsmisbruik.
Op zondag 6 mei sprak de voormalige opperrechter, Iftikhar Chaudhry, volgende opmerkelijke woorden: ‘Dictatoriale naties en staten zonder bescherming voor basisrechten en waar het gezag van de grondwet te wensen overlaat, worden vernietigd. De naties die geen lessen uit het verleden trekken, zullen de prijs daarvoor betalen.’ Chaudhry noemde geen namen, maar voor de duizenden betogers was de kritiek zonder twijfel gericht aan president Musharraf.

Vechten tegen militair gezag


In maart werd Chaudhry uit zijn ambt ontheven na beschuldigingen misbuik te hebben gemaakt van zijn positie als opperrechter. Hij zou zijn positie gebruikt hebben om zijn zoon een vooraanstaande politiefunctie te bezorgen. De man uitte al vaker kritiek op het beleid van president Musharraf. Hij vecht naar eigen zeggen voor de mensenrechten en de onafhankelijkheid van het Pakistaanse gerecht, maar deze strijd breidt zich uit tot een campagne tegen het militaire karakter van de regering onder generaal Musharraf, die de macht greep in 1999.

Herverkiezing


Pervez Musharraf hoopt op een herverkiezing als president dit najaar. Zijn populariteit was al flink geslonken en wordt verder ondergraven door de grote aanhang die Chaudhry verwierf sinds hij zich verzette tegen zijn ontslag begin maart. Volgens analisten verving Musharraf de opperrechter om te voorkomen dat hij dwars zou kunnen liggen bij toekomstige pogingen om de grondwet aan te passen aan de persoonlijke behoeften van de president.
Lees hierover ook de opiniebijdrage van Hans van Scharen in MO*43

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.