Meer bescherming voor sekswerkers tijdens wereldbeker

Nu de wereldbeker voetbal met rasse schreden nadert, gaan in Zuid-Afrika steeds meer stemmen op om prostituees beter te beschermen en niet langer te vervolgen.
Zuid-Afrika richtte een speciale commissie op die moet nog voor de wereldbeker voor de nodige wetgevende hervormingen moet zorgen op het vlak van prostitutie. Sekswerkers en organisaties zien de Wereldbeker als een kans om prostitutie de decriminaliseren.  

“Ik heb gezien hoe mijn collega’s lastiggevallen worden door de politie, en ik heb het zelf ook meegemaakt”, zegt Anna (*), die al acht jaar aan de slag is als prostituee  in Kaapstad. “Ik hoop dat dat tijdens de Wereldbeker stopt.”

Arrestaties



De sekswerkers vragen op zijn minst een moratorium op arrestaties tijdens de het toernooi. “We zouden tijdelijke licenties moeten krijgen tijdens de Wereldbeker, terwijl ze plannen op lange termijn bedenken”, zegt ze. Ze ziet het toernooi als een kans om lang te werken en “bakken geld te verdienen”.

Prostituees riskeren in Zuid-Afrika een gevangenisstraf als ze drie keer beschuldigd worden. Ze moeten bij de eerste arrestaties boetes tot 200 dollar betalen.

“De politie moet stoppen met de sekswerkers lastig te vallen”, zegt ook Dianne Massawe van de Sex Worker Education and Advocacy Taskforce (SWEAT). “Het verhoogt hun kwetsbaarheid alleen maar. We willen samenwerken met de politiediensten rond de Wereldbeker. We stellen vast dat er nieuwe prostituees blijven komen, en dus is het beter om ze te informeren en ervoor te zorgen dat hun rechten beschermd worden. Het is een kwestie van mensenrechten.”

Het Zuid-Afrikaanse plan om aids te bestrijden voorziet in die decriminalisering. Gezondheidswerkster Marlise Richter ziet er alleen maar voordelen in. “De prostituee weet dan dat ze de wet aan haar zijde heeft. Ze kan onderhandelen over veilige seks, wat nu nauwelijks gebeurt.”

Grimmig vooruitzicht



Zuid-Afrika verwacht minstens 450.000 bezoekers tijdens de Wereldbeker, en volgens Tim Bannet van de World AIDS Campaign zal de seksuele activiteit toenemen. Een grimmig vooruitzicht in een land dat nu al het hoogste aantal hiv-besmettingen ter wereld heeft.

Bannet verwijst naar de ervaringen in Nieuw-Zeeland nadat de wet er in 2003 veranderde. Studies van de overheid vijf jaar later wezen op positieve veranderen, de volgens Bannet het gevolg zijn van “betere werkomstandigheden, prostituees die over veilige seks kunnen onderhandelen en die misbruiken bij de politie kunnen melden.”

Toch stuit het voorstel op veel tegenstand in Zuid-Afrika. Zeven jaar geleden werd al voorgesteld om de Sexual Offences Act te veranderen, maar dat proces sleept al jaren aan. De wetsverandering zou pas in maart volgend jaar besproken worden in het parlement en niet voor 2011 klaar zijn.

(*) Anna is een fictieve naam.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.