Meer en grotere bosbranden in de VS

In de voorbije veertig jaar is het aantal bosbranden in het westen van de VS aanzienlijk toegenomen in aantal en omvang. Dat blijkt uit een analyse van de officiële statistieken door de organisatie Climate Central.

Het bosbrandseizoen is nog lang niet voorbij, maar 2012 blijkt nu al een rampjaar wat betreft bosbranden in het westen van de Verenigde Staten. Uit cijfers van de Amerikaanse dienst voor Bosbeheer blijkt dat er al 30 procent meer oppervlakte ten prooi viel aan de branden dan vorig jaar.

Tussen 2002 en 2011 waren gemiddeld 100 bosbranden per jaar — tweemaal zoveel als in de jaren zeventig. Maar vooral het aantal grote en erg grote bosbranden is snel aan het stijgen: in vergelijking met de jaren zeventig zijn er 7 keer meer branden met een oppervlakte van meer dan 40 vierkante kilometer en 5 maal meer branden met een oppervlakte van 100 vierkante kilometer of meer.

Bovendien beginnen de branden vroeger op het jaar en eindigen ze later. Daardoor is duurt het bosbrandseizoen nu gemiddeld 75 dagen langer dan veertig jaar geleden.

Naarmate de klimaatverandering aanhoudt, zal het aantal branden alleen nog maar toenemen, is de verwachting.

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.