Meer epidemieën door klimaatverandering

Klimaatverandering dwingt landen in Latijns-Amerika extra maatregelen te nemen tegen ziekten zoals kokkelkoorts. De tropische ziekten die net als malaria wordt overgebracht door muggen, woedt momenteel onder meer in Bolivia en Brazilië. Paraguay kampt met een epidemie van de gevaarlijkste variant.
Enorme regenval heeft de afgelopen drie maanden enorme lagunes doen ontstaan in de Bolivaanse Amazone. In die lagunes heeft de mug die knokkelkoorts overdraagt zich enorm kunnen vermenigvuldigen, zegt Franklin Alcaraz del Castillo, hoofd van het Latijns-Amerikaanse Wetenschappelijk Onderzoekscentrum (CELIN) in Bolivia.
Knokkelkoorts is een virusziekte die wordt overgedragen door de Aedes aegypti-mug, die het virus oppikt als hij een geïnfecteerd persoon bijt. Als dezelfde mug daarna een ander mens steekt, raakt ook die besmet.
“De opwarming van de aarde vergroot de kans op epidemieën.” Daarover bestaat geen twijfel, volgens entomoloog Anthony Erico Guimaraes; Volgens de onderzoeker aan het Oswaldo Cruz Instituut in Brazilië heeft de wereldwijde temperatuurstijging rechtstreeks invloed op de verspreiding van knokkelkoorts, omdat ze het neerslagpatroon verandert.
Door de opwarming van de aarde breiden de muggen hun leefgebied uit en leren ze zich beter aanpassen aan lagere temperaturen, knikt de Argentijnse wetenschapper Osvaldo Canziani, lid van het Intergovernmental Panel on Climate Change. “Daarom zijn preventiemaatregelen belangrijk, zelfs als het buiten niet warmer is dan vijftien graden.”

40.000 gezinnen geëvacueerd


In Bolivia zijn ongeveer 40.000 gezinnen geëvacueerd na overstromingen in de oostelijke en noordelijke provincies Santa Cruz en Beni. Die provincies lijden ook het meest onder knokkelkoorts. “Overbevolking, armoede en gebrek aan kennis over hoe mensen zich kunnen beschermen tegen de mug, zorgen ervoor dat het virus zich verspreidt”, zegt Alcaraz. In Bolivia werden tot nu toe 2.800 gevallen van knokkelkoorts geregistreerd.
Brazilië rapporteerde 85.000 gevallen in januari en februari van dit jaar, bijna 30 procent meer dan in dezelfde periode in 2006. De helft van de gevallen werd gesignaleerd in Mato Grosso do Sul, een staat die grenst aan Bolivia en Paraguay.
Vijfenvijftig mensen kregen de gevaarlijkste variant en zes van hen overleden daaraan.
In Paraguay, het epicentrum van de Latijns-Amerikaanse uitbraak, registreerden de autoriteiten 20.000 gevallen, inclusief twaalf doden. Artsen vermoeden echter dat veel gevallen niet gerapporteerd worden. Omdat de symptomen van knokkelkoorts erg op die van griep lijken, melden veel patiënten zich niet bij artsen. Alleen al in de provincie Central zouden 300.000 mensen besmet zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.