Meer transparantie rond rol België in IMF en Wereldbank

In de Senaat heeft Els Schelfhout (CD&V) aan minister van Financiën Didier Reynders gevraagd waarom het parlement geen jaarlijks verslag krijgt over de standpunten die België inneemt in internationale instellingen zoals de Wereldbank en het IMF.
De vraag van Schelfhout (11 januari) komt er na een artikel in MO*magazine waaruit bleek dat de Senaat op 25 april 2007 weliswaar een resolutie goedkeurde die opriep tot zo’n jaarlijks verslag, maar dat Financiën niet op die vraag is ingegaan.
‘We hebben een rapport over de millenniumdoelen gemaakt waar het parlement amper naar om heeft gezien. We zijn dus weinig enthousiast om nog eens een ander verslag te maken. We hebben al werk genoeg’, zei en stem op Financiën in het artikel.

Meer en beter communiceren


Els Schelfhout verwijst in har interventie naar een vraag van volksvertegenwoordiger Dirk Van der Maelen van 30 juni 2009, over hetzelfde onderwerp. Reynders antwoordde toen dat relevante departementen nauwer betrokken worden bij de werking en het beleid van de Wereldbank en het IMF, en dat de acties die België onderneemt via het IMF en de Wereldbank om de millenniumdoelstellingen te bereiken, via een jaarlijks rapport worden toegelicht door de regering. Het IMF en de Wereldbank zelf plannen meer en beter te communiceren.
Reynders zei te willen ingaan op de vraag om structureler informatie te geven over de rol die België in de Wereldbank en het IMF speelt en dat hij jaarlijks grondiger wil rapporteren over de millenniumdoelstellingen en jaarlijkse hoorzitten organiseren met de Belgische vertegenwoordigers bij beide instellingen.
Senator Schelfhout vraagt zich af waaromer intussen niets met die beloften gebeurd is. Een antwoord van minister Reynders moet er ten laatste zijn tegen 11 februari.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.