Meerderheid van Amerikanen gelooft nog steeds in mythes over Irak

Zes op tien Amerikanen geloven nog steeds dat Irak massavernietigingswapens heeft of ontwikkelde en dat Saddam Hoessein de hand had in de aanslagen van 11 september 2001. Dat blijkt uit een update van een opiniepeiling uitgevoerd in februari 2003. De onderzoekers vinden het verontrustend dat de meningen nagenoeg onveranderd zijn gebleven ondanks het feit dat beide stellingen intussen ontkracht zijn.

Toen het Programme on International Policy Attitudes (PIPA) aan de vooravond van en tijdens de Irakoorlog enquêtes uitvoerde, bleek de meerderheid van de Amerikanen achter de casus belli te staan. Irak was inderdaad betrokken bij de terreuraanslagen, het regime had banden met de terroristen en bezat massavernietigingswapens, zo geloofden de meeste Amerikanen.

Vorige maand deed de onderzoeksgroep van de universiteit van Maryland de oefening nog eens over. De gisteren (donderdag) vrijgegeven resultaten tonen dat er weinig veranderd is aan de Amerikaanse perceptie. Toch werd de link met al Qaeda en de vermeende aanwezigheid van massavernietigingswapens intussen al naar de prullenmand verwezen door voormalig wapeninspecteur David Kay, de voormalige anti-terrorismechef Richard Clarke en voormalig VN-wapeninspecteur Hans Blix. Ook president Bush zelf heeft toegegeven dat Irak niet betrokken was bij 9/11.

Nog evenveel Amerikanen geloven dat Irak betrokken was bij de aanvallen op de Twin Towers en het Pentagon. Een op vijf respondenten gelooft dat Irak de opdracht gaf, 37 procent gelooft dat er sprake was van aanzienlijke steun aan de terroristen en 29 procent gelooft dat er minimale contacten waren tussen de terroristen en het Baath-regime in Irak. De percentages zijn bijna identiek met de enquête van februari 2003. Ook over de vermeende banden tussen het Baath-regime van Saddam Hoessein en al Qaeda zijn de opinies niet spectaculair gewijzigd. In juni 2003 antwoordde nog 52 procent dat de link afdoende bewezen was, nu is dat percentage licht gezakt tot 43 procent.

Ook de Iraakse massavernietigingswapens leven nog volop in de ‘hearts en minds’ van de Amerikanen, ondanks de uitgebreide berichtgeving over de onvindbaarheid ervan. Zestig procent van de respondenten antwoordt dat Irak zo’n wapens had (38 procent) of dat er een programma liep om ze te maken (22 procent). Zo’n 39 procent van de meningen komen overeen met de officiële conclusie die onder meer de CIA en Kay in februari trokken: Bagdad had beperkte plannen, maar die werden nooit in de praktijk omgezet.

De verkeerde perceptie speelt duidelijk in het voordeel van George W. Bush, die volgens een peiling van de Washington Post deze week uitloopt op zijn rivaal John Kerry. Van de mensen die geloven dat de experts het erover eens zijn dat Irak massavernietigingswapens had, zegt 72 procent te zullen stemmen voor Bush. Van de mensen die de omgekeerde mening zijn toegedaan, belooft drievierde op Kerry te zullen stemmen.

Nog een vertekende perceptie: 59 procent van de ondervraagden gelooft dat de wereldopinie achter de oorlog staat (21 procent) of gelooft dat er de meningen half om half verdeeld zijn (38 procent). Slechts 41 procent beseft dat een meerderheid van de landen tegen zijn.

Het Amerikaanse publiek krijgt geen duidelijk beeld van wat de experts zeggen over de vermeende banden tussen Irak, al-Qaeda en massavernietigingswapens, besluit Steven Kull, de directeur van het PIPA. (MM/AD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.