Mei 2009: Oorlog in Pakistan

In de Pakistaanse Swatvallei slaan duizenden burgers op de vlucht voor het geweld. Het Pakistaanse leger wil er de taliban bestrijden. In Sri Lanka zijn de Tamiltijgers verslagen na een maandenlang offensief.
  • Gie Goris Duizenden burgers slaan op de vlucht voor het geweld in Pakistan. Gie Goris

Nieuwsterugblik


7 mei: Ongewenste bezoekers bij Aung San Suu Kyi


Een man is het streng bewaakte huis van Aung San Suu Kyi, de oppositieleidster in Birma, binnengedrongen. Donderdagmorgen viel de politie het gebouw binnen. Volgens de woordvoerder van de oppositiepartij Nationale Verbond voor Democratie, Nyan Win, heeft Suu Kyi geen contact gehad met haar bezoeker. 

8 mei: Oorlog in Pakistan


In de Pakistaanse Swatvallei slaan duizenden burgers op de vlucht voor het geweld. Het Pakistaanse leger wil er de taliban bestrijden, nadat die verschillende overheidstroepen aanvielen. Pakistaanse gevechtshelikopters en gevechtsvliegtuigen bestookten donderdag verdachte doelwitten in de Swatvallei.

10 mei: Advocaat Rosenberg vermoord


Rodrigo Rosenberg, een bekende advocaat die vermoord is in Guatemala Stad, laat een videoboodschap achter waarin hij de moord voorspelt en die fel uithaalt naar de straffeloosheid en het geweld in het land.

16 mei: Tamiltijgers verslagen


Sri Lanka zegt dat het, na een maandenlang offensief, de Tamiltijgers verslagen heeft. Nu begint een grootschalig project voor de wederopbouw van het land, 300.000 oorlogsvluchtelingen moeten weer onderdak krijgen.

18 mei: Verkiezingsuitslag India bekend


Beide grote partijen, de Congresspartij en de Bharatiya Janata Party (BJP), winnen zetels in de verkiezingen in India. De grote verliezer is de derde alliantie van lokale en communistische partijen. Met die keuze heeft India vooral gekozen voor stabiliteit en economische groei.

29 mei: Habré mag Senegal niet verlaten


Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag heeft zich tevreden gesteld met de belofte van Senegal om Habré niet vroegtijdig het land te laten verlaten. De ex-president van Tsjaad wordt aanzien als de verantwoordelijke van de moord op 40.000 politieke tegenstanders tijdens zijn regeerperiode in de jaren 80.

Cultuur: Indonesische radio wint prijs


In aanwezigheid van de koninklijke familie heeft baron Peter Piot, voorzitter van de Koning Boudewijnstichting, dinsdag de Internationale Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingswerk uitgereikt aan het Indonesische radiopersagentschap KBR68H.

Citaat


‘Ik betrek religie zeer bewust niet bij mijn werk, stel ze niet ter discussie. Dat is geen kwestie van respect, maar van tegenzin. Ik heb namelijk geen zin in de polarisatie rondom religie. Religie is de onbespreekbare kwaal van onze samenleving.’
Kunstenaar Nikhil Chopra in MO*65

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.