Mensenhandelaars krijgen voortaan levenslang

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo heeft vorige week een wet ondertekend die mensenhandel bestraft met levenslange opsluiting. Eerder stond in Nigeria op dat vergrijp maar twee jaar. Mensen die betrokken zijn bij netwerken die meisjes of vrouwen doorsluizen naar bordelen in Nigeria of in het buitenland, kunnen nu ook veroordeeld worden tot een boete van 100.000 naira (ongeveer 900 euro). Per jaar worden naar schatting 45.000 Nigeriaanse vrouwen naar Europa gesmokkeld; het grootste deel daarvan belandt in de prostitutie.


Mensenrechtenactivisten zijn tevreden over de strafverzwaring, maar stellen dat de wet dode letter zal blijven zolang de overheid de mensenhandelaars niet echt achter de veren gaat zitten. Peter Ebigbo, de voorzitter van het in Nigeria gevestigde African Network for the Prevention and Protection Against Child Abuse and Neglect, vindt dat de Nigeriaanse politie de mogelijkheid moet krijgen samen te werken met ordediensten uit andere landen. Ook de grenscontroles moeten volgens hem veel strenger. Op dat vlak is er al verbetering: de Nigeriaanse immigratiedienst werkt nu samen met buitenlandse collega’s. Vorig jaar konden daardoor een 400-tal meisjes en jonge mannen gerepatrieerd worden die door mensensmokkelaars naar Italië, Spanje, Nederland, Ierland, de VS, Zuid-Afrika, Ivoorkust en Niger waren gevoerd.

De nieuwe wet tegen de mensenhandel brengt wetsbepalingen samen die tot hiertoe verscholen zaten in verscheidene wetten en strafrechtelijke artikelen die te maken hadden met mensenhandel en prostitutie. Voor het eerst is er ook sprake van slachtofferhulp. De Women Trafficking and Child Labour Eradication Foundation (WOTCLEF), een stichting van de Titi Abubakar, de vrouw van de Nigeriaanse vice-president, speelde een belangrijke rol bij het totstandkomen van de nieuwe wet. Abubakar hoopt dat de regering nu een speciale politiedienst in het leven zal roepen die mensensmokkelaars kan opsporen en arresteren.

Toye Olori

REF.:

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.