Mensenrechten: the making of

‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen…’ Zo begint de mensenrechtenverklaring die zestig jaar geleden werd goedgekeurd in de Verenigde Naties (VN).
48 landen stemden voor en acht onthielden zich. De verklaring was het resultaat van eeuwen (vooral westerse) politieke ontwikkeling. En van de Tweede Wereldoorlog. Die had zestig miljoen slachtoffers gemaakt en de mensheid geconfronteerd met haar meest gruwelijke kant. Er was veel bereidheid om met een nieuwe lei te beginnen.
De oprichtingsacte van de Verenigde Naties spreekt al in haar eerste artikel over het “bevorderen van de eerbied voor de rechten van de mens”. Veel landen waren de mening toegedaan dat dit verder diende te worden uitgewerkt. Daarom werd begin 1946 de Commissie voor de Rechten van de Mens opgericht.
De Commissie gaf een redactiecomité met vooral westerse rechtsgeleerden de opdracht een verklaring voor de rechten van de mens op te stellen. Hun tekst werd wellicht de belangrijkste VN-verklaring ooit, maar hij had geen bindende juridische gevolgen. Daarom kreeg de Commissie de opdracht de verklaring om te zetten in een mensenrechtenverdrag.
Het zou tot 1966 duren vooraleer het Verdrag inzake de Burgerlijke en Politieke rechten, en het Verdrag inzake de Economische, Sociale en Culturele rechten op papier stonden. Nadien kwam nog een aantal verdragen tot stand die de rechten van bepaalde groepen mensen verder uitwerken. Elk van die verdragen is intussen door heel wat landen bekrachtigd.
Onderstaande tabel geeft aan dat de verdragen door vrij veel landen zijn bekrachtigd, al blijven er belangrijke uitzonderingen. De VS tekenden het Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele rechten en het Kinderrechtenverdrag niet. Pakistan, China en Cuba bekrachtigden het Verdrag inzake Burgerlijke en Politieke rechten niet. Iran bleef buiten het Verdrag tegen vrouwendiscriminatie.

De mensenrechtenverdragen van de VN


1966  Verdrag burgerlijke en politieke rechten: 162 ratificaties in 2008
1967 Verdrag economische, sociale en culturele rechten: 159 ratificaties in 2008
1968 Verdrag ter eliminatie van alle vormen van rassendiscriminatie: 173 ratificaties in 2008
1979 Verdrag ter eliminatie van vrouwendiscriminatie: 185 ratificaties in 2008
1984 Verdrag tegen martelen en andere vormen van onmenselijke behandeling: 145 ratificaties in 2008
1989 Kinderrechtenverdrag: 193 ratificaties in 2008   
1990 Verdrag over de rechten van arbeidsmigranten en hun familieleden: 39 ratificaties in 2008   
2006 Verdrag over de rechten van mensen met een handicap: 41 ratificaties in 2008   

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.