"Mensenrechtensituatie Honduras verslecht"

Een half jaar na de eedaflegging van de nieuwe president Porfirio Lobo blijft de mensenrechtensituatie in Honduras verslechteren. Dat zeggen Human Rights Watch en het Committee to Protect Journalists.
Door de moord op acht journalisten en tien oppositieleden groeit een klimaat van intimidatie, schrijft Human Rights Watch in een nieuw rapport, dat gisteren verscheen. Terwijl het aantal bedreigingen toeneemt, blijft straffeloosheid de norm, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Volgens Jose Miguel Vivanco, Amerikadirecteur bij Human Rights Watch, worden de fundamentele vrijheden in Honduras hierdoor ondermijnd. “Als journalisten stoppen met verslaggeving, burgers niet meer politiek actief worden en rechters kunnen worden ontslagen om hun vonissen, zijn de bouwstenen van de democratische maatschappij in groot gevaar.”

Ook het Committee to Protect Journalists, dat deze week  een onderzoek publiceerde naar de dood van zeven journalisten in dit jaar, beschuldigt de regering-Lobo ervan een klimaat van wetteloosheid te cultiveren.

OAS-lidmaatschap



De twee rapporten komen aan de vooravond van de evaluatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten over het lidmaatschap van Honduras. Het land werd op 28 juni 2009 direct als lid ontheven toen president Manuel Zelaya met een militaire coup werd afgezet.  

Volgens ingewijden zal de OAS haar waardering uitspreken over enkele maatregelen van president Lobo, zoals de instelling van een waarheidscommissie die de gang van zaken rond de coup moet onderzoeken, maar zal ze er niet voor pleiten het land weer volledig in de OAS op te nemen, zoals buurlanden als Peru en Colombia willen, evenals de VS.

Dat mag niet, zeggen andere landen onder leiding van Brazilië, omdat de oude president niet voor de verkiezingen weer in zijn functie werd hersteld. Dat is wel wat de statuten van de OAS eisen. Deze landen zijn in hun kritiek versterkt door de nieuwe rapporten.

Criminelen



Human Rights Watch geeft zelf al aan dat niet alle aanslagen per se politiek gemotiveerd waren. Sommige journalisten zijn door criminelen uit de weg geruimd vanwege kritische reportages over de drugsmafia.

“Het is daarom verkeerd om te zeggen dat de huidige situatie het resultaat is van een antidemocratisch regime “, zegt Michael Shifter van de Inter-American Dialogue, een denktank in Washington. “Het is het resultaat van een langetermijnverslechtering in het land.” Shifter is er daarom voor om Honduras weer volledig lid te maken van de OAS. “Het maakt de zaken slechter als ze gemarginaliseerd blijven. Ze hebben duidelijk veel hulp nodig.”

De Amerikaanse president Barack Obama, die coup eerst veroordeelde, maar vervolgens toch de verkiezingen steunde , ook al mocht oud-president Zelaya niet meedoen, heeft zijn bezorgdheid over de mensenrechtensituatie uitgesproken.

Intussen zit het land economisch aan de grond. Dat komt door de politieke crisis, maar ook door de wijdverbreide corruptie en de schade door tropische stormen. De meeste donoren zijn wel weer begonnen met geld geven, maar meer dan 50.000 mensen zijn in het afgelopen half jaar hun baan kwijtgeraakt.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.