Methylbromide toch niet verboden in 2005

De Verenigde Staten en tien andere industrielanden mogen het pesticide methylbromide tot 2006 blijven gebruiken. Eerder was afgesproken dat het bestrijdingsmiddel, dat volgens studies heeft bijgedragen aan het gat in de ozonlaag, per 1 januari 2005 verboden zou worden.



Het besluit om het gebruik van het pesticide een jaar langer toe te staan in uiterste gevallen waar geen alternatief voorhanden is, werd vrijdagavond laat genomen tijdens een bijeenkomst in Montreal. De bijeenkomst was belegd omdat de landen het vorig jaar niet eens konden worden over de vraag in wanneer ontheffing moet worden verleend voor het gebruik van methylbromide. Washington wilde ontheffing om het product tot 2007 te kunnen blijven gebruiken, terwijl de Europese Unie het gebruik nog slechts een jaar wilde toestaan. Volgens de EU zijn er binnen twaalf maanden goede alternatieven beschikbaar.

Methylbromide wordt onder meer gebruikt om landbouwgrond te ontsmetten voor het zaaien en om ongedierte te bestrijden in partijen cacao. Behalve de Verenigde Staten wilden ook Australië, België, Canada, Frankrijk, Griekenland, Italië, Japan, Nederland, Portugal, Spanje en Groot-Brittannië de afbouwregeling versoepelen.

In het Protocol van Montreal, waarin honderd chemicaliën zijn opgenomen, werd in 1987 een schema voor het terugdringen van het gebruik van methylbromide vastgelegd. Volgens het Protocol hadden ontwikkelingslanden hun gebruik van het bestrijdingsmiddel in 2002 moeten bevriezen, om daarna het gebruik te verminderen met 20 procent in 2005 en tegen 2015 helemaal stop te zetten. De geïndustrialiseerde landen, die veel meer methylbromide gebruiken, gingen akkoord met een vermindering met 25 procent in 1999 (vergeleken met het niveau van 1991), 70 procent in 2003 en 100 procent op 1 januari 2005.

Volgens de Canadese afgevaardigde Pierre Pinault waren de verwachtingen over de snelle ontwikkeling van een goed alternatief voor methylbromide te optimistisch Maar we zijn zeker op de goede weg. Van de stoffen die schadelijk zijn voor de ozonlaag, is de afgelopen twintig jaar 85 procent uitgebannen, aldus Pinault. De laatste 15 procent is het moeilijkste.

Het is de bedoeling dat de landen geen nieuwe voorraden methylbromide produceren, maar volgend jaar zoveel mogelijk hun reserves opmaken.

Volgens deskundigen kan de ozonlaag binnen vijftig jaar weer hersteld zijn, als alle schadelijke stoffen volgens plan worden uitgebannen. Argentinië probeerde tijdens de driedaagse bijeenkomst speelruimte te creëren voor de ontwikkelingslanden die voor liggen op het schema. Volgens het land is het oneerlijk dat de industrielanden die volgend jaar hadden moeten stoppen met het gebruik van methylbromide, uitstel krijgen, terwijl ontwikkelingslanden zich aan de regels houden.

Andere landen, zoals Uganda, zeiden dat ze geen mogelijkheden hebben om het gebruik van methylbromide stop te zetten. Alternatieven waarover wordt gepraat, zijn in sommige gevallen gewoon niet beschikbaar, aldus een Ugandese afgevaardigde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.