Mexicaanse drugskartels graven zich in in Peru

De politie in Peru arresteerde de laatste achttien maanden 25 Mexicaanse drugssmokkelaars. Volgens de Peruaanse autoriteiten is dit een ongekend hoog aantal. Zij wijten de toename aan het feit dat vijf belangrijke Mexicaanse drugskartels operaties in Peru hebben opgezet om hun Amerikaanse afnemers te bedienen.
De Amerikaanse drugwaakhond Drug Enforcement Administration (DEA) zegt dat 30 procent van de cocaïne die de VS binnenkomt, uit Peru komt. De VS zijn de grootste afzetmarkt voor drugs. Op 28 juli werd een vissersboot die met 4,7 ton cocaïne op weg was naar Mexico, onderschept door de Amerikaanse kustwacht. Daarmee kwam de totale hoeveelheid in beslag genomen Peruaanse cocaïne van dit jaar op 12 ton, 300 kilo meer dan in heel 2005.

Tussen 2004 en 2005 daalde het aantal hectares met coca met 4 procent tot 48.200 als gevolg van een bestrijdingsprogramma. De cocaïneproductie bleef sinds 2000 stabiel tussen 141 en 190 ton per jaar, blijkt uit het meest recente rapport van het VN-kantoor voor Drugs en Misdaad. Jaarlijks neemt de politie in binnen- en buitenland 20 tot 25 procent van de totale productie in beslag.

De huidige wetgeving in Peru laat de inheemse bevolking en kleine boeren weinig ruimte voor legale productie van coca, een traditioneel Andesgewas. Belangenorganisaties van boeren willen daarom flexibeler wetgeving. De slagkracht van deze boeren groeit, aangezien dit jaar verschillende afgevaardigden gekozen werden in het Peruaanse parlement.

Tot het midden van de jaren negentig was de cocaproductie in Peru exclusief het terrein van Colombiaanse kartels. De komst van de Mexicaanse drugsmaffia bracht daar verandering in. “Mexicaanse kartels investeren miljoenen dollars in de cocaproductie in Peru”, zegt Carlos Olivo Valenzuela, hoofd van het Nationale Antidrugs Directoraat. “Ze werken samen met Colombiaanse kartels, die hun kennis inbrengen en zelfs hun deskundigen de jungle insturen om laboratoriums op te zetten vlakbij cocaplantages.”

Olivo Valenzuela zegt dat de Peruaanse politie het Tijuana-kartel geïdentificeerd heeft als het machtigste Mexicaanse kartel in Peru. De kartels Guanajuato, Sinaloa, Juárez en Guadalajara zijn ook actief in het land.

Volgens officiële Amerikaanse bronnen exporteren Mexicaanse narcotica-organisaties cocaïne via de zee, onder de vlag van legale activiteiten zoals de export van vis en agrarische producten.

De eerste tekenen dat de Mexicaanse kartels hun terrein aan het verleggen waren naar Peru, waren al zichtbaar in 1995. De lokale drugspolitie en de DEA namen in Piura, een kuststad in het noorden van Peru, 3,2 ton cocaïne in beslag die klaar lag voor verscheping naar Mexico.

Drugssmokkelaars weten dat het Peruaanse justitiesysteem traag is. Als ze niet berecht worden binnen de wettelijke termijn die daarvoor staat worden ze vrijgelaten. Dat is waar veel smokkelaars op gokken. De afgelopen vier jaar werd nog niemand veroordeeld.

Ondanks de nieuwe ontwikkelingen, moet de Peruaanse antidrugpolitie nog steeds werken met een laag budget en beperkte bevoegdheden. “We kunnen ladingen die voor export bestemd zijn niet controleren en we mogen ook in havens niet controleren”, zegt Olivo Valenzuela. Het succes van de Mexicaanse drugskartels dient bovendien als voorbeeld voor Peruaanse ondernemers. Ook zij storten zich nu steeds vaker op de productie en export van cocaïne. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.