Mexicaanse drugskartels importeren vuurkracht uit VS

Elke dag worden 2000 stuks wapentuig en duizenden munitiepatronen Mexico binnengesmokkeld voor een wapenwedloop tussen rivaliserende drugsbendes. Ondanks enkele spectaculaire wapenvangsten heeft de Mexicaanse overheid de indruk dat ze dweilt met de kraan open.
Het arsenaal van de Mexicaanse drugsbazen moet niet onderdoen voor dat van heel wat moderne legers: antitankraketten, granaatwerpers, raketwerpers en machinegeweren uit de wapenfabrieken van het Luikse Herstal vinden gretig aftrek. Volgens officiële statistieken wordt 90 procent van het wapentuig binnengesmokkeld vanuit de Verenigde Staten.
Spectaculaire wapenvangsten volgen elkaar in snel tempo op. Op 9 februari vonden Mexicaanse agenten 89 geweren en 80.000 munitiepatronen in Tamaulipas, nabij de grens met de VS. Vier dagen later was het nog eens raak met 44 machinegeweren in de westelijke deelstaten Sinaloa en Nueva Leon. Woensdag werden in Mexico-Stad enkele drugssmokkelaars opgepakt in het bezit van een machinegeweer dat gemaakt is om vliegtuigbepantsering te doorboren.
“De verspreiding van vuurwapens in Mexico is een veel omvangrijker en ernstiger probleem dan de overheid wil toegeven”, zegt Georgina Sánchez, een veiligheidsexperte van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico. Volgens cijfers van het Mexicaanse parlement kwamen tijdens de ambtstermijn van voormalig president Vincente Fox (2000-2006) 4,3 miljoen vuurwapens illegaal het land binnen. Slechts 29.360 werden in beslag genomen.

“Mexico betaalt de prijs”


“Ik vraag de hulp van de Verenigde Staten,” zei de huidige president Felipe Calderon vorige week tijdens een bezoek aan de VS, “De drugssmokkel is niet alleen een Mexicaans probleem. We zijn de buren van ’s werelds grootste markt voor drugs en we betalen daar de prijs voor.”
Het Amerikaanse controleorgaan dat toezicht houdt op alcohol, tabak, wapens en explosieven maakte eerder deze maand bekend dat de wapensmokkel naar Mexico zijn grootste kopzorg is. Volgens waarnemers is een ware wapenwedloop aan de gang, wat resulteert in een opstoot van crimineel geweld.
Dit jaar zijn volgens persberichten al 343 mensen omgekomen in afrekeningen of vuurgevechten tussen drugshandelaars of in confrontaties met de politie en het leger. In 2007 vielen 2800 doden, in de voorbije zeven jaar eiste de drugsgerelateerde criminaliteit 12.000 mensenlevens.
De kartels, die economisch zwaar wegen en goed geïnfiltreerd zijn in het overheidsapparaat, vormen daarmee een grotere bedreiging dan ooit. De wapens uit de VS hebben de smokkelaars “een vuurkracht gegeven die leidt tot de moorden op politieagenten en soldaten”, zei de Mexicaanse procureur-generaal Eduardo Medina in januari. Zijn Amerikaanse collega Michael Mukasey heeft bij een bezoek aan Mexico toegegeven dat de VS de grootste leverancier zijn en beloofde daar samen met de Mexicanen wat aan te doen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.