Mexicaanse indianen verdedigen grondgebied tegen veeboeren

De Zoques, een indianenvolk in de Mexicaanse provincie Oaxaca, zetten alles op alles voor het behoud van een bos van 47.000 hectare. Met een blokkade protesteren ze tegen de aanwezigheid van veeboeren en houthakkers uit de naburige provincie Chiapas die delen van het bos ontginnen.

Al een maand lang blokkeren de Zoques een belangrijke toegangsweg tot het gebied. Inwoners van twee nederzettingen van boeren uit Chiapas worden daardoor van de buitenwereld afgesneden.

María García, voorzitster van de Coördinatie ter Verdediging van het Grondgebied en de Grondstoffen in Oost-Oaxaca, een inheemse actiegroep, eist dat de gouverneur van Oaxaca klacht indient bij het hooggerechtshof tegen de oprichting van de gemeente Belisario Domínguez, een van de nederzettingen van boeren uit Chiapas.
 
García, een Zoque, wil via het gerecht voor eens en voor altijd de grenzen tussen Oaxaca en Chiapas vastleggen. De actievoerders zeggen dat ze de blokkade zullen volhouden zolang het conflict niet opgelost is. “Onze voorouders hebben deze moeder aarde geërfd. Wij moeten haar redden om ze te kunnen doorgeven aan onze kinderen, aan onze kleinkinderen en al degenen die na hen komen”, zegt García.

De overheid van Oaxaca mengt zich voorlopig niet in het conflict.

Blokkade

De aanleiding van de blokkade was een conflict in augustus. Boeren uit Chiapas hielden toen een vrachtwagen vol vaten hars tegen die verkocht moesten worden in de stad Oaxaca. Van de opbrengst zou een tiental Zoque-families van de gemeente San Antonio Chimalapa profiteren. Daarop besloten de Zoques de weg af te sluiten die naar twee nederzettingen van boeren uit Chiapas voert.

De inwoners van de nederzetting Gustavo Díaz Ordaz, de andere nederzetting die door de blokkade getroffen wordt, klagen over een tekort aan voedsel en medicijnen. Rodolfo del Pino Velázques, secretaris van het gemeentebestuur van Gustavo Díaz Ordaz, heeft de gouverneur van Oaxaca opgeroepen om de blokkade op te heffen.
 
De Zoques maken al sinds mensenheugenis aanspraak op een stuk van het woud van Chimalapas. Ze zouden de grond in 1867 voor 25.000 pesos van het Spaanse koloniale bestuur hebben gekocht. Het huidige conflict duurt al meer dan vijftig jaar. De inheemse bevolking verzet zich tegen veeboeren en houthakkers van de naburige provincie Chiapas die zich in het woud van Chimalapas vestigen. In het Zuiden van Mexico leven veel inheemse volkeren.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.