Mexicaanse opvangcentra voor mishandelde vrouwen bedreigd

Dertien miljoen Mexicaanse vrouwen zijn minstens een keer aangevallen door hun partner. Toch dreigen de 34 overheidscentra voor mishandelde vrouwen te verdwijnen door een gebrek aan middelen.

De 34 Caer-opvangcentra voor slachtoffers van huiselijk geweld zitten zonder middelen. De Kamer van Volksvertegenwoordigers had 3 miljoen euro goedgekeurd voor hun werk  maar het ministerie van Volksgezondheid ontkent nu dat dit geld daarvoor bestemd is.

Op een recente bijeenkomst stelden de verantwoordelijken van de 34 centra vast dat zonder geld de sluiting dreigt voor centra in vier deelstaten waar het geweld tegen vrouwen sterk toeneemt: Coahuila, Chihuahua, Morelos en Veracruz.

Duizenden vrouwen

Het geweld tegen vrouwen neemt steeds grotere proporties aan in Mexico. Bijna de helft van de dertig miljoen getrouwde of samenwonende vrouwen is al eens slachtoffer geweest van fysiek, seksueel, economisch of emotioneel geweld door hun partner. Dat staat in de studie Mannen en vrouwen in Mexico 2011 van het Nationaal Instituut voor Statistiek en het Nationaal Instituut voor Vrouwen.

Veel van die duizenden vrouwen komen eerst in de Caer- opvangcentra van de overheid terecht, samen met hun kinderen. Daar krijgen ze psychologische, medische en sociale hulp en ook advies en juridische begeleiding. Vervolgens gaan ze naar andere opvangcentra op geheime locaties.

Het aantal vrouwen dat in deze Caer-centra terechtkomt, is de laatste twee jaar gestegen, zegt Aurora del Río Zolezzi, adjunct-directeur-generaal van het Nationaal Centrum voor Gendergelijkheid en Reproductieve Gezondheid. In 2010 werden 1740 vrouwen opgevangen in 35 centra, in 2011 2118 vrouwen in 41 centra.

Georganiseerde misdaad

Vooral in het noorden van het land, waar de georganiseerde misdaad bijzonder actief is, draaien de centra op volle toeren.

Rosa María Salazar, coördinator van het Nationale Netwerk van Opvangcentra, een burgerorganisatie met opvangcentra over het hele land, waarschuwt dat mannen van de misdaadgolf gebruik maken om hun vrouwen te mishandelen.  “We krijgen vrouwen die partner zijn van delinquenten en van leden van de Zeta’s (een van de drugskartels) en maffiabendes. We hebben al gevallen gehad van vrouwen die zo bang zijn dat ze moeten worden overgebracht naar een plaats ver weg, waar ze zich veilig voelen.”

In 2010 zijn in de noordoostelijke deelstaat Coahuila 51 vrouwen vermoord. In de noordelijke deelstaat Chihuahua zijn dit jaar al zestig vrouwen omgebracht.
De studie Femicide in Mexico van VN-Vrouwen, regering en parlement becijferde dat van 1985 tot 2009 34.176 vrouwen zijn vermoord, met een stijging sinds 2005.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.