Mexicaanse organisaties voeren strijd tegen Walmart op

Mexicaanse organisaties voeren hun strijd tegen Walmart nog op. Ze beschuldigen de Amerikaanse supermarktketen ervan steekpenningen te betalen en arbeidsrechten te schenden.

“We gaan nu onderzoeken hoe we een rechtszaak kunnen aanspannen tegen het bedrijf en vervolgens kijken wat bij de internationale instanties mogelijk is”, zegt Héctor de la Cueva, coördinator van het Centrum voor Arbeidsonderzoek en Syndicaal advies.

In april vorig jaar meldde The New York Times dat Walmart van 2002 tot 2005 24 miljoen dollar smeergeld had betaald in Mexico om daar nieuwe vestigingen mogelijk te maken. Al sinds eind 2011 lopen in de VS onderzoeken tegen het bedrijf.

Grootste private werkgever

Walmart is de grootste private werkgever in Mexico, met meer dan 240.000 werknemers. Ze mogen geen vakbonden vormen of op een andere manier hun arbeidsrechten opeisen, anders worden ze ontslagen.

Bijna 20 procent van de meer dan tienduizend winkels die Walmart wereldwijd heeft, bevinden zich in dit land.

“Dit schandaal baart ons grote zorgen, want Walmart heeft niet eens zijn eigen ethische code toegepast”, zegt Eduardo Pérez de San Román, directeur Amerika van de UNI Global Union, een federatie van vakbonden die ongeveer twintig miljoen werknemers in 150 landen vertegenwoordigt.

Fel protest

Het Mexicaanse onderzoek naar corruptie verloopt traag. In november liet de regering weten dat uit de eerste onderzoeken geen onregelmatigheden waren naar voren gekomen bij de top van het bedrijf in Mexico.

De voorbije jaren is in Mexico fel geprotesteerd tegen de komst van Walmart-vestigingen. In een zone vlakbij het archeologisch bijzonder waardevolle Teotihuacán, 50 kilometer van de hoofdstad, leverde dat protest tien jaar geleden niets op. De winkel kwam er.

In de zuidelijke deelstaat Puebla konden actievoerders vorig jaar wel een Walmart-filiaal dwarsbomen. Het inspireerde tot nieuwe acties, nu in de steden Xalapa en Orizaba, in de zuidoostelijke Veracruz. Daar bedreigen de Walmart-winkels een groene zone en waardevol pand uit de jaren 1930.

“De expansie van Walmart is ten koste gegaan van de meest elementaire rechten van de werknemers, want die mogen zich niet vrij organiseren”, zegt De la Cueva. “De Mexicaanse autoriteiten hebben dat toegestaan en toegedekt. Als het ministerie van Werk zou willen optreden, dan heeft ze alle elementen in handen om dat te doen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.