Mexicanen binden strijd aan tegen homofobie

Ik ben een flikker, schreven de moordenaars van de 17-jarige Mexicaanse jongen Antonio Ruiz op zijn dode lichaam. Homofobie is diepgeworteld in Mexico en jaarlijks worden er gemiddeld 30 homo’s omwille van hun geaardheid vermoord. Zeer tegen de zin van de katholieke Kerk en conservatieve groeperingen start de overheid volgende maand een campagne voor meer verdraagzaamheid.

‘Gelijkheid begint als we erkennen dat we allemaal het recht hebben anders te zijn’, en ‘Voor een toonaangevend, tolerant en pluralistisch Mexico’ zijn twee van de slogans die vanaf april te horen zullen zijn op de Mexicaanse radiozenders in 15 steden. Vanaf mei loopt de campagne in het hele land en komen er ook televisiespotjes die homo’s en lesbiennes laten zien in dagelijkse situaties. In eentje ervan praat een jonge man met zijn moeder over zijn mannelijke partner. De campagne wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Verenigde Naties.

Het Burgercomité tegen Homofobe Haatmoorden, een niet-gouvernementele organisatie, is verheugd over de campagne. Het comité rekende uit dat tussen 1995 en 2003 in Mexico 290 mensen, bijna allemaal mannen, omwille van hun geaardheid werden vermoord. De meeste daders werden nooit in staat van beschuldiging gesteld, laat staan veroordeeld. De moorden bewijzen de wetteloosheid en de haat die nog steeds rond dit thema hangt, zegt Carlos Monsiváis, schrijver en lid van het burgercomité.

De maatschappij oordeelt erg hard over wie anders is, en het is dan ook uitstekend dat de overheid vasthoudt aan de plannen om deze campagne te laten doorgaan, zegt ook Yuri Contreras, danser en actief deelnemers aan parades van groepen die opkomen voor de rechten van homo’s.

Contreras verwijst naar de pogingen van de katholieke Kerk en conservatieve groeperingen om de campagne af te gelasten. Deze campagne wil dat families en de maatschappij iets dat onnatuurlijk en afwijkend is als natuurlijk beschouwen, zegt Guillermo Bustamente Manilla, de voorzitter van een vereniging van een honderdtal conservatieve families. De vereniging zweert dat ze niet zal rusten voor de spotjes uit de ether gaan. Ze slaat de handen ineen met de anti-abortusorganisatie om hun eigen pamfletten tegen homoseksualiteit te verspreiden

Homoseksuele daden moeten niet worden goedgekeurd. We moeten deze mensen helpen hun leven weer op de rails te zetten. We moeten hen aanvaarden als mensen, maar hen helpen om hun probleem op te lossen, en campagnes moeten zich daarop richten, zegt bisschop Rodrigo Aguilar dan weer. De katholieke Kerk houdt vol dat het wetenschappelijk bewezen is dat seksuele betrekkingen tussen mensen van hetzelfde geslacht op een ziekte wijzen.

Vertegenwoordigers van het ministerie van Gezondheid bevestigen echter dat de overheid het been stijf zal houden. Wat er ook gebeurt, de spotjes worden uitgezonden. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.