Mexico begint grote campagne tegen diabetes

De Mexicaanse regering is een grote voorlichtingscampagne over diabetes begonnen. Acht miljoen Mexicanen lijden momenteel aan de ziekte. De autoriteiten vrezen dat dit aantal binnen twintig jaar zal verdubbelen als de Mexicanen niet gezonder gaan leven.

Veel Mexicanen lijden aan suikerziekte zonder dat ze het weten. Tegen de tijd dat de ziekte bij hen wordt vastgesteld, kan die al onherstelbare schade hebben toegebracht, zeggen deskundigen.

De zes jaar oude Rosa heeft diabetes en moet regelmatig insuline injecteren. Rosa heeft diabetes van het type 1, wat betekent dat haar lichaam geen insuline produceert. De ziekte werd bij haar ontdekt toen ze vijf jaar oud was en haar moeder wist niet goed hoe ze ermee om moest gaan. Maar ik weet nu wat ik wel en niet kan eten en mijn moeder let daar goed op, zegt Rosa. Ik eet op school alleen wat ik van thuis heb meegekregen en ik injecteer de insuline ook zelf.

In Mexico overlijden jaarlijks 45.000 mensen aan diabetes. Het ministerie van Gezondheid noemt de cijfers alarmerend. Diabetes is de derde doodsoorzaak in het land, na hartziekten en ongelukken.

Er zijn twee hoofdtypen diabetes, type 1 en type 2. Type 1 ontwikkelt zich als het lichaam geen insuline aanmaakt. Die variant doet zich veelal voor bij jongeren onder de dertig, vaak wordt hij al ontdekt bij kinderen of pubers. Type 2 ontwikkelt zich als de alvleesklier niet genoeg insuline produceert of als het lichaam de insuline niet goed opneemt. Die variant komt het meest voor bij mensen ouder dan veertig jaar, in het bijzonder bij mensen met overgewicht of bij mensen die weinig beweging krijgen. Bij type 2 is een aangepast dieet meestal voldoende.

De Mexicaanse autoriteiten proberen de Mexicanen voor te lichten over gezondere eetgewoonten. De laatste twintig jaar nam de consumptie van verzadigde vetten, zetmeel, koolhydraten en koolzuurhoudende frisdranken aanzienlijk toe.

IMSS-directeur Santiago Levy zegt dat het noodzakelijk is om de 104 miljoen Mexicanen bewust te maken van de mogelijke schadelijke effecten van hun eetgedrag op hun gezondheid. Hoewel erfelijke factoren ook een rol spelen bij diabetes, zijn overgewicht en consumptie van grote hoeveelheden verzadigde vetten, zetmeel en koolhydraten ook een risicofactor. IMSS heeft 43 miljoen folders verspreid waarin het belang van een gezonde levensstijl wordt benadrukt.

Uit statistieken van de Pan-American Health Organisation (PAHO) blijkt dat 12 procent van de Mexicanen diabetes heeft. Wereldwijd hebben 194 miljoen mensen de ziekte, volgens de Internationale Diabetes Federatie.

Volgens de PAHO lijdt 90 procent van de diabetespatiënten in Latijns-Amerika aan type 2. Die ziekte kan zonder goede behandeling snel verergeren.

In kinderziekenhuis van het Nationale Autonome Ziekenhuis van de Universiteit van Mexico (UNAM) wordt momenteel gewerkt aan alternatieve behandeling voor diabetes. Eind 2000 werden voor het eerst cellen van pasgeboren biggetjes getransplanteerd in kinderen. Kinderen die de transplantatie ondergingen, hebben gemiddeld 65 procent minder insuline nodig dan voor de transplantatie.

De Mexicaanse overheid is ook een campagne begonnen tegen overgewicht. Eén op de drie Mexicanen ouder dan twintig jaar is te dik. Bij schoolgaande kinderen is dat 35 procent, blijkt uit cijfers van het ministerie van Gezondheid. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.