'Mexico verwaarloost griepslachtoffers'

De Mexicaanse regering beklaagt zich over de maatregelen die andere landen nemen om zich te beschermen tegen het nieuwe H1N1-griepvirus dat zijn oorsprong in Mexico heeft. Maar de Mexicanen klagen ook over gebrek aan medische zorg en het stigma in eigen land.
Mexico heeft luid geprotesteerd tegen de behandeling van Mexicanen in het buitenland, sinds het land op 23 april de noodklok luidde over het nieuwe griepvirus dat ook wel ‘varkensgriep’ wordt genoemd. Gisteren waren er 1.204 griepgevallen in Mexico bevestigd door laboratoria. Volgens de officiële cijfers zijn er 44 mensen overleden.
Argentinië, Cuba, China, Ecuador en Peru annuleerden alle directe vluchten uit Mexico en diverse Mexicaanse reizigers hebben beklaagden zich in de afgelopen weken over de manier waarop ze behandeld werden in China en andere landen.

Discriminatie


Niet alleen in het buitenland worden Mexicanen met argwaan benaderd. In steden rondom de Mexicaanse hoofdstad, waar zich tot nu toe de meeste griepgevallen voordeden, werden stenen gegooid naar auto’s met nummerplaten van Mexico-Stad.
Griepslachtoffers en hun familieleden klagen dat ze weggestuurd worden bij ziekenhuizen of een inadequaat behandeling krijgen. Een van die slachtoffers lijkt Blanca Esther Muñoz (39) te zijn. Op 29 april overleed ze, twee dagen nadat ze was bevallen van een te vroeg geboren baby. Hoewel ze zich al ziek voelde voor de bevalling, merkten de artsen niet dat ze de griep had.
Muñoz’ familieleden zeggen dat ze gemeden worden door de buren en klagen over discriminatie als ze de baby bezoeken in het ziekenhuis. Op de overlijdenspapieren staat dat Muñoz stierf aan septische shock en longontsteking. Haar familie zegt dat de artsen nooit gezegd hebben dat ze griep had, in tegenstelling tot wat de gezondheidsautoriteiten nu beweren. Ook zijn mensen uit haar directe omgeving niet onderzocht, wat volgens het officiële protocol wel moet.
Volgens de artsen heeft de baby de griep niet. Ze verblijft op een speciale afdeling voor te vroeg geboren kinderen in het Tlaxcala Ziekenhuis in Tlaxcala, een stad ten noorden van Mexico-Stad.

Trage reactie


Een paar kilometer zuidelijker, op het vliegveld van Mexico-Stad, ontving de vrouw van president Felipe Calderón, Margarita Zavala, woensdag 136 Mexicanen uit China. Zij waren met een door de regering geregelde chartervlucht opgehaald uit China. Daar werden ze in quarantaine gehouden in hotels en ziekenhuizen, hoewel ze geen symptomen van griep hadden.
Fernando Cano, secretaris van het Instituut voor Ademhalingsziekten, een overheidsorgaan, zegt dat een aantal mensen wellicht is overleden als gevolg van te trage medische behandeling. Naast de 44 officieel bevestigde H1N1-doden, overleden in Mexico sinds eind april nog 77 andere mensen met dezelfde symptomen. Het is niet meer na te gaan waaraan zij zijn overleden, omdat er geen monsters van weefsel of lichaamsvocht zijn genomen voordat ze werden begraven of gecremeerd.
Van de honderden Mexicanen die het ziekenhuis bezochten omdat ze dachten griepsymptomen te hebben, kwamen een aantal klachten over slechte behandeling. De vierjarige María Fernanda Meza overleed nadat haar ouders al twee gezondheidscentra in de hoofdstad hadden bezocht. De ouders zeggen dat ze op tijd hebben aangeklopt, maar twee keer naar huis werden gestuurd met een middel tegen koorts. Het meisje stierf thuis aan ademhalingsproblemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.