Mexico weerstaat druk VS over Internationaal Strafhof

Mexico heeft als honderdste land het verdrag over het Internationaal Strafhof in Den Haag geratificeerd. Ondanks het dreigement van de VS om bijna 40 procent van de economische steun aan het land te schrappen, weigert Mexico te beloven dat het geen Amerikanen zal uitleveren aan het tribunaal.

Mexico verliest liever de economische hulp dan de VS een bijzondere status te geven, bevestigt de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luis Ernesto Derbez. De VS hadden Mexico gewaarschuwd dat ze 11,5 miljard dollar zouden schrappen die bedoeld zijn voor de strijd tegen drugssmokkel.

Mexico ratificeerde op 28 oktober het verdrag dat het Internationaal Strafhof in Den Haag opricht. Die rechtbank berecht daders van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid wanneer de betrokken landen dat zelf niet doen. Het hof kan alleen oordelen over misdaden die zijn begaan na 1 juli 2002. Bijna alle landen van de Europese Unie, 27 Afrikaanse landen en alle landen van Latijns-Amerika behalve Chili, El Salvador, Guatemala en Nicaragua ratificeerden het verdrag al eerder.

De Verenigde Staten weigeren het verdrag te ondertekenen, maar willen ook kost wat kost vermijden dat Amerikaanse staatsburgers er berecht worden. Vorig jaar keurde het VS-parlement een wet goed die snijdt in de economische steun van landen die het verdrag ratificeren zonder een bilateraal akkoord met de VS waarin ze beloven geen Amerikanen uit te leveren. Op 29 september lieten de VS weten dat ze al 100 van dat soort artikel 98-akkoorden heeft gesloten, zowel met landen die het Strafhof al erkenden als met landen die dat niet deden. Wel is minder dan een derde van de onschendbaarheidakkoorden al geratificeerd door nationale parlementen of in de vorm gegoten van een akkoord dat ook zonder ratificatie geldig is.

Ons uiteindelijke doel is met elk land van de wereld artikel 98-akkoorden af te sluiten, zei John Bolton, de Amerikaanse VN-ambassadeur en een van de hevigste tegenstanders van het Stafhof.

Een andere wet in de VS geeft de president het recht om Den Haag binnen te vallen om Amerikanen die er worden vastgehouden te bevrijden, schrapt militaire steun aan staten die het verdrag over het Strafhof ratificeren en verbiedt de deelname van de VS aan vredesmissies waarbij de onschendbaarheid van zijn onderdanen niet gegarandeerd is.

Toch geven lang niet alle landen toe. Momenteel hebben 53 leden van het Strafhof geweigerd een onschendbaarheidakkoord met de VS te ondertekenen. 14 daarvan hebben daarop Amerikaanse economische hulp verloren. Dat zegt de Coalitie voor het Internationale Strafhof, een netwerk van meer dan 2000 organisaties die hof steunen. 18 landen verloren in 2004 alle militaire steun van de VS.

In juni liet de Ecuadoraanse president Alfredo Palacio kwaad weten dat absoluut niemand me zal doen terugdeinzen. Zijn land verloor sinds 2003 15 miljoen dollar aan Amerikaanse steun en zal dit jaar waarschijnlijk nog eens 7 miljoen mislopen. Nigeria overweegt momenteel het onschendbaarheidakkoord ongedaan te maken.

Dat Mexico de Amerikaanse druk weerstaat, is opvallend. Het land verkoopt 88 procent van zijn export aan de VS. Dit toont hoe geïsoleerd de VS staan in hun houding ten opzichte van de Strafhof, zegt Richard Dicker van de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Hun nauwste bondgenoten steunen het Strafhof wel, en de landen die dat niet doen zijn diegene die de VS op de ‘as van het kwaad’ plaatsen. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.