Mexico wil record herbebossing breken

De Mexicaanse regering wil dit jaar 280 miljoen bomen planten, 30 miljoen meer dan vorig jaar. Geen enkel ander land doet meer. Maar Greenpeace heeft veel kritiek op de massale aanplantingen.

Amper een jaar geleden lag het herbebossingsbeleid van de Mexicaanse regering nog algemeen onder vuur. Gebrek aan ambitie en veel schone schijn, klonk het verdict toen. Nu krijgt de Mexicaanse regering vanuit sommige hoeken applaus. “Er worden interessante dingen gedaan met hoog gekwalificeerde mensen; we moeten open staan voor die veranderingen”, zegt Sergio Madrid, de woordvoerder van G-Bosques. Dat is een samenwerkingsverband van sociale organisaties en bosbouwondernemingen.

Buiten een aantal bedreigde gebieden in het zuidoosten van het land heeft de Mexicaanse regering geen specifieke zones afgebakend voor de herbebossing. De bomen komen op de gronden van eigenaars en deelstaten die erom vragen. Die vraag is enorm: vorig jaar kreeg de Nationale Boscommissie (Conafor) 80.000 aanvragen binnen. Amper de helft van die eigenaars kon worden geholpen.   

Voor dit jaar heeft elke deelstaat herbebossingsdoelstellingen vastgelegd, en de optelsom van al die cijfers leidt tot een totaal van 280 miljoen nieuwe bomen, verspreid over een oppervlakte van 600.000 hectaren. Ruim voldoende, zegt Vicente Arriaga, de coördinator Bescherming en Herbebossing van de Conafor. Volgens hem verdwijnen er per jaar minder dan 300.000 hectaren bos in Mexico. Binnen de tien jaar hebben we de ontbossing in het land goedgemaakt, zeggen de verantwoordelijken voor het herbebossingsprogramma.

Discussie



De Organisatie voor Voedsel en Landbouw van de VN (FAO), internationaal de hoogste autoriteit wat bosbouw aangaat, bevestigt dat de ontbossing in Mexico terugloopt. Maar milieuorganisaties als Greenpeace houden vol dat de Mexicaanse bossen nog altijd alarmerend achteruit gaan. Héctor Magallón, de bossenexpert van Greenpeace in Mexico, schat dat er elk jaar meer dan 600.000 hectaren voor de bijl gaan. Ook G-Bosques heeft twijfels bij de cijfers van de overheid. Mexico heeft nog ongeveer 56 miljoen hectaren bos. Dat bosbestand is van levensbelang: het houdt tweederde van de zoetwatervoorraden in het land vast.

De Mexicaanse regering trekt dit jaar bijna 330 miljoen euro uit voor herbebossing en begeleidende maatregelen. Dat geld wordt slecht besteed, zegt Greenpeace. Van de nieuwe aanplant overleeft immers maar een fractie. “Het programma is een mislukking”, oordeelt Magallón. Greenpeace vindt dat Mexico veel meer zou moeten investeren in de bescherming van de bestaande bossen.

Conafor-coördinator Arriaga beschuldigt de milieuactivisten cijfers uit de jaren 80 te gebruiken en misbaar te maken over plantensterfte die heel normaal is in de bouwbouw. Volgens hem is de aanhoudende kritiek van de groene activisten ook te wijten aan hun gebrek aan contact met bosbouwers en boeren die steun krijgen om bomen aan te planten.

Het VN-milieuprogramma (UNEP) wil dat er dit jaar in heel de wereld een miljard bomen worden geplant. Als Mexico zijn doelstelling van dit jaar haalt, zal het land daarvan het leeuwendeel voor zijn rekening nemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.