Michel maakt 18 miljoen euro vrij voor voedselhulp

De Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, heeft op de Wereldvoedseltop in Rome aangekondigd 18 miljoen euro vrij te maken voor voedselhulp. Daar bovenop gaat er een half miljoen euro naar voedselhulp in Ethiopië, waar 125.000 kinderen aan ernstige ondervoeding lijden door de droogte.
Tijdens zijn speech voor de staats- en regeringsleiders in Rome zei Michel dat landbouw een prioriteit is, en dat het tijd is voor actie: ‘Iedereen heeft recht op voedsel en het is de taak van de overheden om daarvoor te zorgen. Het is een kwestie van waardigheid en menselijkheid.’
Michel verdedigt ondermeer het voorstel om tegen 2010 10% van de ontwikkelingshulp uit te trekken voor de landbouw. België geeft momenteel slechts 5,4% uit aan landbouw. Michel pleit er verder voor dat hulporganisaties hun voedselhulp meer gaan aankopen bij lokale boeren. Nu gebeurt dat nog maar voor 19 procent van de hulp.

Protest in de kiem gesmoord


Landbouwers en leden van ngo’s die gisteren (dinsdag) vreedzaam actie voerden in Rome, werden opgepakt. De actievoerders vinden dat de grote multinationals, die recordwinsten boeken, buiten schot blijven. Nochtans zijn zij schuldig aan de stijgende voedselprijzen, vinden ze.
‘We zijn razend dat zo’n fundamenteel aspect van de voedselcrisis niet op de agenda terug te vinden is van de voedseltop’, zegt Paul Nicholson, lid van de ngo Via Campesina. ‘We vrezen dat deze top de controle van de bedrijven op het voedselsysteem nog zal versterken en de toekomst van inheemse volken op het spel zet’, zegt Saul Vicente Vasquaz van de International Indian Treaty Council. ‘Inheemse volken en andere voedselproducenten moeten het voortouw nemen in het voedselbeleid’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.