Microkrediet vindt middel tegen aids

Vooruitstrevende instellingen voor microkrediet combineren leningen met informatieacties over aids. PlaNet Finance gelooft dat deze aanpak het mogelijk maakt bijna dezelfde terugbetalinggraad te bekomen bij leners met HIV als bij gezonde mensen, en de infectiegraad terug te dringen. Debrework Zewdie, hoofd van het aidsprogramma van de Wereldbank, noemt het de “missing link” in de strijd tegen aids.
Microkredieten zitten in de lift als impuls voor economische ontwikkeling op kleine schaal. Ondernemers lenen kleine bedragen, soms zo weinig als tien euro, om een kleine zaak op te richten. Maar microfinancieringsinstellingen aarzelen om te investeren in regio’s waar veel mensen besmet zijn met HIV. In zwart Afrika, met 123,2 miljoen mensen met HIV, komt het systeem daarom minder goed van de grond.
In gebieden met veel HIV/Aids schommelt de terugbetalinggraad tussen de 65,25 en de 86,27 procent. Dat is slecht vergeleken met de 98 procent bij gezonde leners, zegt Francesco Strobbe van het departement voor Economische Statistiek bij de Europese Centrale Bank. “De productiviteit leidt onder mensen die jong sterven of niet kunnen werken door ziekte.”
Een aantal instellingen voor microkrediet combineert daarom sinds kort kredietverlening met programma’s die de leners informeren over manieren om besmetting te voorkomen. Daarnaast voorzien ze verzekeringen voor ziekte en begrafenis, zodat de leners niet ten onder gaan aan plotselinge hoge kosten.

Proefproject


De VN-Ontwikkelingsorganisatie UNDP lanceerde in januari samen met de Parijse microfinancierder PlaNet Finance een proefproject van acht maanden in Burkina Faso. Ze geven niet-gouvernementele organisaties betere toegang tot microkredieten voor slachtoffers van HIV/Aids en hun families. In juni start PlaNet Finance een tweede initiatief in Marokko. Daar zullen meer dan 10.000 arme analfabete vrouwen zowel toegang krijgen tot krediet als informatie over HIV.
PlaNet Finance wil op korte termijn aantonen dat professioneel beheerde fondsen voor mensen met HIV/Aids een succes kunnen zijn als je rekening houdt met de speciale noden en risico’s van de kredietnemers. Daarnaast willen ze ook andere leeninstellingen aanmoedigen hun voorbeeld te volgen.
Opportunity International (OI), een internationale non-profit organisatie voor micro-ondernemingen die actief is in meer dan 25 landen, heeft de uitdaging al aangenomen. Het ‘Lending Hope to Africa-programma’ van OI spendeert 25 miljoen dollar om tegelijk armoede en aids in Afrika tegen te gaan door micro-ondernemerschap. Het programma biedt microkredieten en HIV/Aids training, levensverzekering, overlijdensverzekering en een speciaal programma voor jonge ondernemers.
Finance Trust for the Self-Employed (FITSE), een onderaanneming van World Vision International in Malawi, gaat nog een stap verder. De organisatie lanceerde het ‘Krediet met Opleiding-programma’, met een opleidingscyclus voor vrouwen over preventie en zorg voor HIV/Aids en manieren om de gemeenschap te mobiliseren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.