Microsoft kan 45 miljoen ton CO2 helpen uitsparen

Er is veel elektriciteit nodig om wereldwijd ongeveer zeshonderd miljoen computers te doen draaien. Bij het opwekken van die energie worden miljarden ton CO2 uitgestoten. Microsoft wil die milieulast verminderen door energiebesparende technologie in te bouwen in haar besturingssysteem Windows.
Het volgende besturingssysteem dat Microsoft zal lanceren, Vista, zal de computer standaard in slaapmodus schakelen na één uur inactiviteit. Ook computers en beeldschermen die op een bedrijfsnetwerk aangesloten zijn, zouden via de software automatisch in slaapmodus geschakeld kunnen worden wanneer ze gedurende een bepaalde tijd niet gebruikt worden.

Nu zouden dergelijke vormen van energiebeheer slechts bij tien procent van de computers geactiveerd zijn. Op kantoren blijven computers daardoor bijvoorbeeld ‘s nachts ingeschakeld en verbruiken ze nutteloze energie. Door computers uit te schakelen wanneer ze niet gebruikt worden, kunnen consumenten en bedrijven jaarlijks 43 tot 55 euro per pc besparen. En dat heeft ook een impact op het milieu: de CO2-uitstoot wordt beperkt doordat er minder energie verbruikt wordt.

Microsoft zou nu al een software update kunnen uitsturen om de gebruikers van het huidige besturingssysteem, Windows XP, efficiënter met energie te laten omgaan. In de software zit namelijk al energiebeheer ingebouwd, maar bij weinig gebruikers is die functie geactiveerd. Door een update rond te sturen, kan de software het zuiniger energiebeheer standaard activeren.

Gebaseerd op een heel voorzichtige raming dat er 100 miljoen computers draaien op het besturingssysteem Windows, gaat het magazine Foreign Policy ervan uit dat jaarlijks wereldwijd minstens 3,8 miljard tot 5,4 miljard euro gespendeerd wordt aan energie voor computers waar niet aan gewerkt wordt. Door computers twaalf uur per dag in slaapmodus te schakelen, kan de CO2-productie met 45 miljoen ton per jaar gereduceerd worden. Dat is volgens het tijdschrift het equivalent van de jaarlijkse CO2-uitstoot geproduceerd door alle huishoudens en industrie in een land ter grootte van Ierland. De energiebesparing zou een dozijn elektriciteitscentrales overbodig maken.

Het energieverbruik begint niet enkel bij computers van bedrijven en van particulieren de pan uit te swingen. Ingenieurs van Google waarschuwen voor het steeds hogere energieverbruik van de duizenden servers die de zoekmachine draaiende houden. De elektriciteitsconsumptie is de voorbije jaren bijna verdubbeld, waardoor de elektriciteitsrekening hoger uitvalt dan de aankoopkost van een computer. Ook spelconsoles delen in de schuld: de nieuwe Playstation 3 die Sony dit jaar lanceerde, verbruikt 380 wattuur. Zijn voorganger, de Playstation 2, geraakte er nog met 79 wattuur, de eerste Playstation consumeerde 10 wattuur.

Daarnaast zal het aantal computergebruikers nog toenemen. Onderzoek van Forrester Research toont aan dat het aantal computers in de wereld tegen 2010 zal verdubbelen tot 1,3 miljard. Vooral in China, Rusland en India zou er een enorme groei zijn: een derde van alle nieuwe pc’s zou daar verkocht worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.