Middellandse Zee is zwaar vervuild

Milieudeskundigen uit de Middellandse Zee-regio zijn maandag en dinsdag bijeen in Athene om strategieën te bespreken voor de aanpak van de verontreiniging van de zee. De Middellandse Zee is volgens de deskundigen zwaar vervuild door afval dat vanaf land gedumpt wordt.


Naar schatting 80 procent van de vervuiling van de Middellandse Zee is afkomstig van de omringende landen. De Middellandse Zee-landen die partij zijn in het Protocol inzake Bescherming van de Middellandse Zee tegen Verontreiniging vanaf het Land (Verdrag van Barcelona), bespreken tijdens de bijeenkomst nationale actieplannen tegen vervuiling.

De Middellandse Zee-landen tellen 435 miljoen inwoners, waaronder 250 miljoen kustbewoners. Jaarlijks bezoeken 200 miljoen toeristen de kuststreek. De Middellandse Zee is op de wereldkaart een stipje: hij bevat slechts 0,7 procent van al het zoute water op de planeet. De zee heeft zwaar te lijden onder vervuiling van zowel land als zee. Kuststeden, de toeristenindustrie en de landbouw zijn de grootse vervuilers.

De 150 miljoen kustbewoners produceren jaarlijks 3,8 miljard kubieke meter afvalwater, schrijft het Wereld Natuur Fonds in een rapport. Nog eens 2,5 miljoen kubieke meter afvalwater is afkomstig van toeristen die de regio bezoeken. Het rapport zegt dat 80 procent van het afvalwater ongezuiverd in zee wordt geloosd.

Uit cijfers van het Programma voor Belasting en Controle van Vervuiling in de Middellandse Zee-regio (MedPol) in Athene, dat samenwerkt met het Middellandse Zee Actieplan dat in 1975 gelanceerd werd, blijkt dat kustbewoners jaarlijks 254 kilo afval per persoon in zee dumpen. Het gaat dan om huishoudelijk afval, voedsel, papier, plastic en flessen. Dit afval, vooral plastic verpakkingen, zorgt vooral voor vervuiling van de stranden, het zeeoppervlak en de zeebodem.

Industriële activiteiten, vooral die van de chemische, petrochemische en metaalindustrie, zijn een ander bron van vervuiling. Ongeveer zestig raffinaderijen dumpen jaarlijks 20.000 ton olie in de Middellandse Zee.

De Middellandse Zee wordt grotendeels omsloten door land. Er zijn slechts twee uitgangen, de veertien kilometer brede Straat van Gibraltar en het smalle Suezkanaal. Dat betekent dat het water in de Middellandse Zee tussen 80 en 150 jaar nodig heeft om zich te verversen. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.