Migranten vullen massagraven aan Amerikaanse grenzen

Geslacht: mannelijk. Nationaliteit en leeftijd onbekend. Doodsoorzaak: gestikt. Elk jaar eindigt de clandestiene reis naar het beloofde land voor tientallen Latijns-Amerikanen in een massagraf op Amerikaanse bodem.

Volgens de Amerikaanse grenswacht zijn er tussen 1 oktober 2004 en 30 september 2005 456 migranten omgekomen in het grensgebied met Mexico. De schattingen van mensenrechtenorganisaties en van de Mexicaanse overheid liggen nog hoger. Sinds 1993 zijn er zeker al 3.800 mensen gestorven bij pogingen om illegaal de Rio Grande en de onherbergzame woestijngebieden op de grens tussen Mexico en de VS over te steken. Ze sterven van dorst of ontbering of verstikken tussen de vracht van treinen of trucks waarmee ze de grens proberen over te glippen.

Een duizendtal van die slachtoffers belandde in massagraven. We weten dat sommige districten in Arizona ook lichamen van niet-geïdentificeerde immigranten verbranden omdat er geen plaats meer is in de massagraven, zegt Katarina Rodríguez, de coördinator van Coalición de Derechos Humanos-Alianza Indígena, een Amerikaanse migrantenorganisatie.

Ook in de zee vinden elk jaar tientallen migranten een graf. Vorig jaar raakten 31 Cubanen vermist die met bootjes de VS trachtten te bereiken. Volgens een studie komen van elke 100 Cubanen die de VS over de zee proberen te bereiken, 15 nooit op hun bestemming aan. In augustus 2005 stierven 94 Ecuadoranen toen het bootje zonk waarmee ze koers hadden gezet naar Centraal-Amerika. In die regio zijn mensensmokkelaars actief die illegale migranten via Mexico naar de VS brengen. De grootste aantallen migranten in de VS komen nog altijd uit Centraal-Amerika en Mexico.

Omdat de VS hun grenzen steeds beter bewaken, kiezen illegale migranten almaar riskantere wegen om de VS binnen te komen. Vorig jaar kreeg een Cubaanse jongen politiek asiel in de VS nadat hij vanuit de Bahamas in een postbaal van DHL naar Amerika was gevlogen.

Veel vertwijfelde pogingen lopen minder gelukkig af. In Mexico verspreidt het ministerie van Buitenlandse Zaken sinds vorig jaar in de grenssteden en op luchthavens folders die waarschuwen voor de gevaren die verbonden zijn aan een illegale oversteek naar de VS. Sommige brochures lichten de kandidaat-emigiranten ook voor over de rechten van wie opgepakt wordt, en geven raad aan wie in de VS aankomt en zonder papieren door het leven moet.

Ecuador is dit jaar begonnen met een gelijkaardige informatiecampagne. Maar de afschrikkende werking van dergelijke boodschappen lijkt beperkt. Ik probeer het binnenkort nog eens, zegt Raúl, een 26-jarige Mexicaan. De Amerikaanse immigratiedienst heeft me al eens teruggestuurd, en een tweede keer namen de ‘polleros’ (mensensmokkelaars) me alles af.

Mexico trekt zich ook het lot aan van de verwanten van die vermist raken tijdens pogingen om de VS binnen te raken. Eind 2004 zette de regering een computersysteem op dat de identificatie van stoffelijke resten van illegale migranten vergemakkelijkt. Het systeem wordt gevoed met foto’s en andere kernmerken van migrantenlijken die in het grensgebied werden gevonden, en gegevens van verwanten die niets meer gehoord hebben van familieleden die de oversteek gewaagd hebben. Tot hiertoe hebben al 11.000 Mexicaanse gezinnen een formulier ingevuld.

Volgens schattingen van de Mexicaanse regering zijn er het afgelopen jaar 400.000 migranten de VS illegaal binnengeglipt. Zeker een miljoen kandidaat-migranten werden aangehouden en teruggestuurd.

In Mexico zelf, het belangrijkste doorgangsland op de weg naar de VS, zijn volgens de regering vorig jaar ook 200 illegale migranten gestorven. Mexico wees in 2005 235.297 mensen zonder papieren uit, vooral burgers van Guatemala, Honduras en El Salvador. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.