Migrantenkinderen krijgen Portugese nationaliteit

Portugal gaat de kinderen van de meeste migranten vrijwel automatisch de Portugese nationaliteit toekennen. De nieuwe wet, die de integratie van de 600.000 buitenlanders in Portugal moet bevorderen, kreeg donderdag een grote meerderheid van de Portugese volksvertegenwoordigers achter zich.

Inwijkelingen van de derde generatie - kinderen van migrantenparen waarvan minstens één ouder zelf in Portugal werd geboren - kunnen zonder veel plichtplegingen Portugezen worden. De nakomelingen van nieuwe inwijkelingen kunnen ook heel makkelijk aan de begeerde documenten komen als hun ouders minstens vijf jaar legaal in Portugal wonen. En elke migrant kan na zes jaar een aanvraag tot nationalisering indienen.

Het wetsontwerp kwam van de regering van de socialistische premier José Sócrates, maar ook de conservatieve Sociaal-democratische Partij en de Communistische Partij stemden voor. De voormalige trotskisten van het Links Blok onthielden zich, maar enkel omdat de wet volgens hen nog niet ver genoeg gaat. Alleen de volksvertegenwoordigers van het Sociaal-Democratisch Centrum, rechtse nationalisten, onthielden zich omdat de wet volgens hen te weinig beperkingen oplegt.

Tot hiertoe hield de Portugese wetgever veel minder rekening met de plaats waar migrantenkinderen geboren waren. Zelfs kinderen die nooit in een ander land verbleven en alleen Portugees spraken, konden daardoor toch moeilijk aan een Portugees paspoort komen. Ze moesten wachten op de nationalisering van hun ouders. Volwassen migranten uit de voormalige Portugese kolonies (Brazilië, Angola, Mozambique en enkele kleinere landen) moesten zes jaar in Portugal verblijven alvorens een aanvraag te kunnen indienen; inwijkelingen uit andere landen zelfs tien jaar. De aanvragers moesten bovendien bewijzen dat ze genoeg verdienden om zonder bijstand verder te kunnen.

Die discriminatie is nu weggewerkt. Elke buitenlander die zes jaar in Portugal verblijft, kan de Portugese nationaliteit aanvragen. Dat is vooral een gebaar naar de meer dan 100.000 Oekraïense gastarbeiders, na 120.000 de Brazilianen de grootste groep van buitenlanders onder de 10 miljoen Portugezen. En ook arme inwijkelingen hebben nu evenveel recht op een Portugees paspoort.

Ook de Portugese diaspora wordt niet vergeten. Iedereen die elders in de wereld geboren wordt maar minstens één Portugese grootouder heeft, kan ook aanspraak maken op de Portugese nationaliteit. Tot hiertoe gold dat enkel voor in het buitenland geboren kinderen met minstens één ouder met een Portugees paspoort. Van de nieuwe bepaling profiteren vooral de kleinkinderen van de talrijke Portugezen die uitgeweken zijn naar Brazilië, Venezuela en Argentinië.

Migrantenorganisaties zijn nog niet helemaal tevreden met de nieuwe wet. Voor kinderen van illegale inwijkelingen is er geen oplossing, klaagt Anabela Rodrigues, een advocate van Kaapverdische afstamming die voorzitter is van de culturele organisatie Molino de la Juventud. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.