Militieleider FNI geeft zich over aan Congolese regering

Peter Karim, de leider van de laatst overblijvende militiegroep in Ituri, het FNI (Front Nationaliste et Intégrationniste), heeft zich zaterdag overgegeven aan de regering van de Democratische Republiek Congo. Dat meldt MONUC, de Missie van de Verenigde Naties in Congo.
Na intensieve onderhandelingen met FARDC, de Congolese gewapende macht, heeft Karim zich uiteindelijk samen met zeven FNI-officieren overgegeven in Kpandroma, op 90 kilometer van Bunia.  De onderhandelingen waren al van juli 2006 bezig.
Karim zit momenteel in een basis in Kpandroma, samen met 340 leden van het FNI die zich al eerder overgegeven hadden. Volgens generaal Mayala van FARDC zullen ze zo snel mogelijk heropgeleid en geïntegreerd worden in het Congolese regeringsleger.
Volgens de generaal verschuilen nog ongeveer 350 strijders van het FNI zich in de buurt. ‘De overblijvende FNI-strijders zijn ondergeschikten, en alle resterende wapens zullen zo snel mogelijk ingeleverd worden’, zei de woordvoerder van het FNI, Désire Lodziringa.
De tien FARDC troepen, die sinds december 2006 gegijzeld werden door het FNI, zijn ondertussen vrijgelaten.
Het FNI wordt beschuldigd van verschillende misdaden tegen de burgerbevolking van Ituri. Daarnaast is het FNI verantwoordelijk voor de dood van een Nepalese blauwhelm en voor de ontvoering van acht anderen op 27 mei 2006.
De overgave van Peter Karim zou het einde betekenen van het gewapend conflict in Ituri dat sinds 1999 naar schatting 60.000 mensenlevens eiste.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.