Minder hiv-besmettingen bij kinderen en zwangere vrouwen

Het gaat de goede kant op met de strijd tegen aids bij kinderen. Volgens Unicef is het aantal kinderen in ontwikkelingslanden dat wordt behandeld met aidsremmende geneesmiddelen tussen 2005 en 2006 met 70 procent gestegen. In dezelfde periode kregen 60 procent meer zwangere vrouwen met hiv een behandeling om de kans op besmetting van hun kind te verkleinen.
Unicef publiceert de cijfers in een tweede Stocktaking Report over kinderen en aids. Eenentwintig landen, waaronder Benin, Botswana, Namibië, Rwanda, Zuid-Afrika en Thailand waren eind 2006 op schema om de doelstelling te halen dat 80 procent van alle met hiv besmette vrouwen wordt behandeld. In 2005 was dat nog maar in elf landen het geval.
Er is echter nog een lange weg te gaan, zo stelt de VN-kinderrechtenorganisatie vast. Wereldwijd krijgt slechts 23 procent van alle seropositieve vrouwen een behandeling om de overdracht van het virus te stoppen. In 2007 stierven nog altijd naar schatting 290.000 kinderen onder de 15 jaar aan de gevolgen van aids.
Ongeveer 12 miljoen kinderen in Afrika bezuiden de Sahara verloren een of beide ouders aan de ziekte. Wereldwijd leven 2,1 miljoen kinderen onder de 15 met hiv. De meesten raakten besmet door borstvoeding of bij de geboorte. Jongeren tussen 15 en 24 jaar maakten vorig jaar 40 procent uit van alle nieuwe hiv-besmettingen boven de 15 jaar.
Unicef stelt in het rapport met tevredenheid vast dat donoren steeds meer geld vrijmaken voor de preventie en behandeling van aids. In 2007 was er zo’n 10 miljard dollar (6,5 miljard euro) beschikbaar voor de strijd tegen de ziekte, in 2004 was dat amper 6,1 miljard dollar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.